Se spune despre unele gravide că au fețe mai luminoase, păr mai strălucitor și mai sănătos. Fiecare femeie experimentează fluctuații hormonale în mod natural în timpul sarcinii, însă nu toate vor observa această strălucire. Adevărul este că există o explicație pentru acest aspect deosebit, iar oamenii de știință au descoperit-o recent. Află mai multe în continuare.

Motive pentru care se crede că apare ”strălucirea de sarcină”

Specialiștii iau în considerare câteva cauze medicale ce țin de fluctuațiile hormonale și cu fluxul sanguine, însă sunt implicate și alte schimbări ce survin în această perioadă delicată.

  • Fluctuațiile hormonale – cantitatea mai mare de hormoni secretați în sarcină poate face ca pielea să pară îmbujorată, oferindu-ți un aspect strălucitor. Printre acești hormoni se numără estrogenul, progesteronul și gonadotropina corionică umană.
     
  • Erupțiile de la căldură – nu este anormal să simți că ai o temperatură a corpului mai mare în timpul sarcinii. Nu este vorba doar de hormoni, ci și de greutatea suplimentară acumulată care crește temperatura. Acest aspect poate cauza iritații sau erupții, ce creează un efect de strălucire la nivelul pielii.
     
  • Fluxul sanguin crescut – în timpul sarcinii corpul tău produce cu 50% mai mult sânge. Se întâmplă acest lucru deoarece uterul și organele vitale necesită mai mult sânge pentru a susține bebelușul. Acest aspect dilată vasele sanguine, făcându-ți pielea să arate mai îmbujorată și fața mai plină.
     
  • O cantitate mai mare de sebum la nivelul pielii – unele femei experimentează o producție de sebum sporită din glandele sebacee, grație fluctuațiilor hormonale. De asemenea, un volum sanguin crescut poate conduce la o secreție sporită de sebum. Poți fi predispusă acestui efect dacă ai deja o piele uleioasă sau mixtă. Pot să apară și unele efecte adverse nedorite asociate, precum acneea.
     
  • Întinderea pielii – alături de un flux sanguin sporit și schimbări hormonale, elasticitatea pronunțată a pielii poate să îți facă tenul să strălucească în timpul sarcinii.
     
  • Agravarea afecțiunilor preexistente de la nivelul pielii – dacă suferi de anumite afecțiuni ale pielii, simptomele se pot agrava în timpul sarcinii. Printre acestea se numără eczema, rozacea și psoriasis. Ca urmare a unui flux sanguin crescut alături de un nivel ridicat al hormonilor, pielea se poate înroși și poate dobândi un aspect diferit.
mamaplus

Nu există un anumit interval de timp în care gravidele experimentează strălucirea aceasta aparte. Însă, sunt șanse mai mari să o observi în timpul celor mai mari schimbări care au loc în corp, în special în al doilea trimestru de sarcină. Va dispărea la scurt timp după naștere și nu reprezintă o schimbare permanentă la nivelul pielii.

De reținut însă că nu toate femeile vor avea această strălucire a tenului, însă nu înseamnă că este o problemă, ci poate indica faptul că pielea ta reacționează diferit la ceea ce se întamplă în corpul tău.

Mai apare o schimbare fiziologică în timpul sarcinii, respectiv modificarea pigmentării pielii. Aceasta poartă denumireă de ”mască de sarcină” și implică pete maronii care se dezvoltă la nivelul gâtului și al feței. Multe gravide sunt nemulțumite de această modificare care dispare la fel ca și strălucirea menționată mai sus, după naștere.

Studiu despre strălucirea aparte din sarcină

Un studiu recent desfășurat de oamenii de știință din cadrul Universității Johns Hopkins au confirmat că acea strălucire misterioasă pe care multe gravide o experimentează în primele luni de sarcină nu este decât rezultatul unui stil de viață lipsit de… decadență în fiecare zi sau abținerea de la consumul de alcool.