mamaplus

De ce femeia gravidă trebuie să poarte obligatoriu centura de siguranță la volan?

-
//
03.10.2019

Am auzit de multe ori că femeia gravidă nu ar trebui să poarte centura de siguranță atunci când conduce. Și ne-am întrebat de multe ori dacă această idee popularizată este adevărată sau total greșită. Ei bine, specialiștii vin și dărâmă acest mit care pe cât este de fals, pe atât este de periculos. 

mamaplus

„Multe dintre femeile însărcinate se plâng de inconfortul resimțit la fixarea centurii de siguranță peste abdomenul în creștere, altele chiar nu știu dacă este bine sau nu să poarte centura în timpul sarcinii, temându-se pentru siguranța bebelușului. Am să încep spunând ceea ce le răspund și pacientelor mele la consult: este esențial să folosiți centura de siguranță ori de câte ori vă aflați în mașină. De altfel, este periculos să n-o folosiți!”, explică ginecologii.

Scutite de amendă, dar nu și de pericole

În eventualitatea nedorită a unui accident rutier, în funcție de gravitatea accidentului, sarcina poate fi afectată astfel:

  • declanșarea nașterii premature;
  • ruptura prematură a membranelor;
  • dezlipirea placentei;
  • pierderea sarcinii;
  • nașterea unui copil mort.

Folosirea corectă a centurii de siguranță este foarte importantă pentru noi toți, dar pentru femeile însărcinate folosirea și poziționarea corectă a centurii este vitală.

Următoarele recomandări sunt importante pentru gravidele care conduc:

  • folosiți întotdeauna ambele porțiuni ale centurii de siguranță (atât cea oblică – pentru umăr, cât și cea orizontală – pentru abdomen)
  • fixati porțiunea inferioară a centurii pe sub abdomen – NICIODATĂ PESTE BURTĂ Imaginea a fost ștearsă. – Astfel, în cazul unui impact, șocul va fi suportat de oasele șoldului și nu de burtă.
  • nu trageți niciodată porțiunea superioară a centurii pe sub braț – plasați-o peste umăr (evitând frecarea de zona gâtului) și printre sâni, astfel încât să nu vă jeneze. Fixarea porțiunii oblice împiedică proiectarea prin parbriz a șoferului, în cazul unei coliziuni.
  • pe măsura creșterii sarcinii, este necesară și ajustarea scaunului: pentru gravide, se recomandă ca scaunul să fie împins în spate cât mai mult posibil, astfel încât sa fie asigurat și un contact comfortabil între picioare și pedale.
  • airbag-urile nu trebuie dezactivate. Împreuna cu centura, ele acționează în vederea protejării gravidei și fătului. În caz de accident, contactul abdomenului unei femei însarcinate cu airbagul este mult usor decât contactul cu o suprafață dură (bordul, volanul).
  • după fixarea centurii asigurați-vă că aveți suficientă mobilitate pentru condus.
  • și nu în ultimul rând, având în vedere că în general condusul este o activitate obositoare, se recomandă reducerea timpului petrecut la volan în timpul sarcinii la nu mai mult de 5 ore pe zi.

„În concluzie, centura de siguranță va fi purtată indiferent de stadiul sarcinii și indiferent de scaunul ocupat în mașină. Consider că singura întrebare legitimă care s-ar putea pune referitor la acest subiect este dacă pot fi folosite alternative la centura clasică de siguranță în timpul sarcinii. Din fericire răspunsul este afirmativ, în ultimii ani au apărut o mulțime de variante de adaptoare sau deviatoare pentru centuri, toate încercând să facă același lucru: să vă protejeze, evitând în același timp ca brațele centurii să atingă burta. Rețineți, femeile însărcinate pot fi scutite de amendă în cazul în care nu poartă centura, dar nu și de pericole. Alege să fii o mamă responsabilă!”, este părerea tranșantă a medicilor.

Sursa