Deși, inițial, masajul pentru gravide era preferat doar ca terapie alternativă, acum el este considerat o metodă utilă de reducere a disconfortului din timpul sarcinii.
Masajul pentru gravide a câștigat multă popularitate în ultimii ani. Și asta deoarece cercetările și dovezile științifice au… oficializat ceea ce femeile știau de multă vreme. Precizarea care se impune este aceea că un astfel de masaj trebuie executat numai de către un fizioterapeut calificat, specializat în masajul prenatal. Și că poate avea loc din al doilea trimestru de sarcină. Și numai dacă sarcina nu prezintă vreun risc, caz în care masajul este contraindicat.
Atenție la uleiurile folosite!
Una dintre cele mai populare forme de masaj în timpul sarcinii folosește principiile de bază ale tehnicii de masaj suedeze. Motivul îl reprezintă beneficiile sale în reducerea tensiunii musculare și îmbunătățirea fluxului sanguin, concomitent cu un efect de drenaj limfatic. Unii terapeuți folosesc și uleiuri aromate pentru a spori experiența senzorială. Există totuși o gamă de uleiuri care trebuie evitate, deoarece pot produce contracții uterine (oregano, nucșoară, mentă, cimbru, busuioc, salvie și rozmarin).
Masajul pentru gravide:
Masajul prenatal diferă de masajul general, deoarece pot exista riscuri atunci când sunt stimulate anumite puncte de presiune. Acestea sunt situate la nivelul încheieturilor și gleznelor, iar masajul acestora poate stimula uterul să declanșeze contracții. Trebuie, de asemenea, ca masajul să fie efectuat cu blândețe pentru că el va fi resimțit și de copil. Și poziția corpului în timpul masajului prenatal este importantă, în principal pentru un maxim de eficiență. Majoritatea specialiștilor din domeniu recomandă poziția laterală. Oricum, chiar și așa, dacă la un moment dat poziția nu vă mai este confortabilă, anunțați terapeutul și schimbați-o.
Beneficiile masajului prenatal:
Când este corect executat, masajul are o mulțime de beneficii asupra stării generale a gravidei, atât fizice cât și psihice:
- ajută la reducerea hormonilor stresului și a anxietății;
- ameliorează greața și arsurile la stomac;
- reduce durerile de gât și spate precum și senzația de greutate resimțită în zona pelvisului;
- ameliorează crampele la picioare și edemele cauzate de retenția de lichide;
- are un efect calmant asupra durerilor articulare, relaxând totodată și musculatura;
- are ca urmare un somn odihnitor;
- îmbunătățește oxigenarea țesuturilor, eliminând și durerile de cap.
Efecte la care nu te-ai fi gândit:
Efectele masajului prenatal merg chiar mai departe de cele menționate mai sus. În două direcții distincte. Pe de o parte, relaxarea indusă de masaj poate avea ca și efect o îmbunătățire a relațiilor intime cu partenerul. Pe de altă parte, o gravidă relaxată va trece mai ușor prin travaliu. De altfel există și un tip de masaj eficient exact în perioada travaliului, care reduce durerile de spate și tensiunea musculară generalizată. Așa că partenerul ar fi bine să învețe mișcările de la terapeut, dacă tot vrea să fie de folos în ”ziua cea mare”.