mamaplus

Consumul de cafea în timpul sarcinii poate fi periculos pentru sănătatea mamei și a fătului

-
//
27.08.2020

Dacă până acum studiile de specialitate spuneau că femeile însărcinate au voie să bea fără nicio grijă două căni de cafea pe zi, se pare că după niște analize mai minuțioase, experții au ajuns la o altă concluzie. Potrivit celor mai recente studii, consumul de cofeină în timpul sarcinii nu este chiar atât de sigur cum se credea până nu demult.

Mai cu seamă, consumul de cofeină în orice cantitate în timpul sarcinii poate face rău copilului, potrivit unei analize publicate în BMJ Evidence Based Medicine. Ghidul NHS, care recomandă limitarea aportului de cofeină în sarcină la 200 mg pe zi, egală cu două căni de cafea, ar putea fi acum schimbat.

„Este necesar că femeile însărcinate să aibă informații corecte și să facă alegeri în cunoștință de cauza atunci când aleg ceea ce beau să mănâncă în timpul sarcinii", afirmă Dr. Mary Ross-Davie, de la Royal College of Obstetricians.

Profesorul Jack James, de la Universitatea Reykjavik din Islanda, a studiat 1.261 articole revizuite în ceea ce privește consumul de cafea în timpul sarcinii.

Concluzia lui a fost: "Consumul de cofeină în sarcină a fost asociat cu un risc crescut pentru patru rezultate adverse: avort spontan, naștere prematură, greutate scăzută la naștere  / sau greutate mică pentru vârsta gestatională și leucemie acută în copilărie."

Patru din cele cinci studii observaționale au raportat, de asemenea, legături semnificative între aportul de cofeină al mamei și obezitatea infantilă.

„Dovezile științifice susțin femeile însărcinate și femeile care au în vedere o sarcină sunt sfătuite să evite cofeină", susține Prof. James. Specialistul a spus că riscul legat de cofeină a fost raportat cu „niveluri de consistență moderate până la mari” pentru toate rezultatele.

„După cum observă studiul, nivelurile ridicate de cofeină în timpul sarcinii pot duce la avorturi spontane și bebelușii cu o greutate scăzută la naștere și pot duce la creșterea în greutate în exces în primii ani ai copilului, ceea ce poate crește riscul de probleme de sănătate mai târziu în viață.”, a conchis specialistul.