Cercetătorii din Norvegia au analizat obiceiurile consumului de cafea a mai bine de 50.000 de viitoare mame și apoi au urmărit greutatea bebelușilor de la 6 săptămâni până la 8 ani. Oamenii de știință susțin astfel că, cu cât este mai mare cantitatea de cofeină băută de viitoarele mame (indiferent că e consumată sub forma de ceai, cafea, ciocolată sau băutură tip cola), cu atât sunt mai mari șansele că cei mici să aibă o greutate excesivă în timpul copilăriei.

Cercetătorii au folosit pentru acest studiu o cantitate de referință de 50 miligrame de cofeină pe zi. Copiii femeilor care au consumat o cantitate mai mare de 50 mg cofeină zilnic au fost cei care au arătat o tendință mai mare de a lua în greutate în exces în copilărie.

Copiii cu cel mai mare risc de greutate excesivă și care continuă să fie supraponderali, sunt cei născuți de mamele ce au băut cel puțin 300 miligrame de cafea zilnic (echivalentul a cca 8 porții de cafea pe zi).

Acești copii au o predispoziție cu până la 44% mai mare să sufere de pe urma greutății excesive, în comparație cu cei ai căror mame au limitat consumul de cofeină, potrivit acestui studiu.

Studiul a fost unul de tip observațional, iar informațiile în ceea ce privește consumul de cofeină au fost oferite de către mame personal.

Nefiind un experiment controlat, acest studiu nu dovedește în mod clar că excesul de cofeină cauzează obezitate la copii, ci doar că cele două aspecte sunt asociate.

În prezent, cantitatea maximă de cafea recomandată femeilor însărcinate ce nu pot renunța la obicei este de 200 miligrame de cofeină pe zi, mai exact o cană de 250 ml (obișnuită), însă această cantitate variază în funcție de tăria cafelei.