mamaplus

Cinci situații în care sarcina unei femei poate fi considerată cu risc ridicat

-
//
18.05.2022

O sarcină cu risc ridicat înseamnă că o femeie are unul sau mai mulți factori de risc ca ea sau copilul să aibă probleme de sănătate sau să nască prematur. Termenul de „sarcină cu risc”, desigur, îngrijorează și sperie. Însă o bună îngrijire prenatală și o monitorizare atentă pe parcursul celor 40 de săptămâni minimizează riscurile și sarcina poate fi dusă în siguranță la termen.

Sarcina unei femei poate fi considerată cu risc ridicat dacă:

  • are vârsta sub 17 ani sau peste 35
  • dacă era subponderală sau supraponderală înainte de a rămâne însărcinată
  • dacă are o sarcină multiplă (gemeni, tripleți)
  • dacă are tensiune arterială crescută, diabet, depresie sau orice altă problemă de sănătate
  • dacă a avut probleme într-o sarcină anterioară (inclusiv travaliu prematur sau a născut un copil cu o problemă genetică sau cu un defect congenital)

Fumatul, consumul de droguri și de alcool pot provoca, de asemenea, probleme de sănătate pentru femeia însărcinată și pentru copilul ei. Anomaliile aparatului reproducător (probleme structurale ale uterului sau colului uterin), la fel, pot crește riscul de avort spontan, poziționare anormală a fătului în uter și travaliu dificil. Toate aceste probleme determină riscul unei nașteri prin cezariană.

Femeile cu vârsta sub 17 ani

Tinerele cu vârsta sub 17 ani prezintă un risc semnificativ mai mare de complicații medicale grave legate de sarcină. Mamele adolescente sunt mai expuse unei nașteri premature și nașterii unui copil cu greutate mică. De asemenea, este mai probabil ca aceste tinere să sufere de hipertensiune indusă de sarcină sau să dezvolte preeclampsie. Unii factori de risc legați de vârsta tânără includ și faptul că pelvisul acestora este subdezvoltat sau că suferă de unele deficiențe nutriționale.

Femeile cu vârsta peste 35 de ani

Pe măsura înaintării în vârstă, șansele de a concepe încep să scadă. O femeie cu vârsta peste 35 de ani care rămâne însărcinată are, de asemenea, și un risc crescut de a avea probleme pe parcursul sarcinii. Femeile mai în vârstă sunt mai susceptibile de a avea afecțiuni precum hipertensiune arterială, diabet sau boli cardiovasculare care pot complica sarcina. Atunci când aceste afecțiuni nu sunt bine controlate, ele pot contribui la avort spontan, dezvoltare necorespunzătoare a fătului și defecte congenitale.

O femeie de peste 35 de ani are un risc mai mare de a avea un copil cu defecte congenitale din cauza problemelor cromozomiale, sindromul Down fiind cel mai frecvent defect congenital legat de cromozomi.

Screeningul și testele prenatale pot ajuta la determinarea probabilității de complicații cromozomiale.

Riscul de avort spontan este un alt factor de risc la această categorie de vârstă. Deși motivul nu este clar, se crede că are la bază probabilitatea crescută ca femeia să sufere de afecțiuni medicale preexistente care pun sarcina în pericol, iar celălalt motiv ar putea fi scăderea calității ovulelor, specifică înaintării în vârstă.

Femeile cu probleme de greutate

Atât supraponderabilitatea cât și subponderabilitatea pot duce la complicații în timpul sarcinii, motiv pentru care aceasta este considerată una cu risc. Femeile obeze prezintă un risc mai mare decât femeile cu greutate normală de a avea copii cu anumite malformații congenitale, inclusiv spina bifida, probleme cardiace, hidrocefalie, despicătură la nivelul vălului palatin sau buză-de-iepure.

De asemenea, femeile obeze sunt mai predispuse să fie diagnosticate cu diabet gestațional în timpul sarcinii sau să aibă tensiune arterială ridicată. Acest lucru poate duce la preeclampsie sau la o greutate mică a copilului la naștere.

În cazul celor subponderale (cu greutate sub 45 de kilograme) este prezent tot riscul de naștere prematură și de naștere a unui copil subponderal.

Diabet

Și diabetul de tip I și cel de tip II sunt factori care fac ca sarcina să fie considerată una cu risc din cauza posibilelor complicații care pot să apară. Controlul deficitar al diabetului poate crește riscul de defecte congenitale la copil și poate cauza probleme de sănătate pentru mamă. Inclusiv diabetul gestațional, care poate să apară și să se manifeste numai în sarcină, face ca aceasta să fie catalogată una cu risc.

Infecții cu transmitere sexuală

Femeile care au o boală cu transmitere sexuală sunt foarte susceptibile să o transmită copilului. În funcție de infecția mamei, copilul prezintă un risc mai mare de: greutate mică la naștere, conjunctivită, pneumonie, septicemie neonatală, leziuni neurologice, orbire, surditate, hepatită acută, meningită, boală hepatică cronică, ciroză.

O infecție cu gonoree netratată poate crește riscul de avort spontan, naștere prematură și greutate mică la naștere.

Femeile însărcinate care au HIV pot transmite virusul copilului lor în timpul sarcinii, al nașterii sau alăptării. Pentru a preveni acest lucru, mamele cu HIV trebuie să ia medicamente pentru tratarea HIV.

Sarcini multiple

Dacă ați avut cinci sau mai multe sarcini anterioare, sunteți mai predispusă la un travaliu anormal de rapid și la pierderi masive de sânge în timpul travaliului.

Sarcini cu nașteri multiple

Complicațiile apar în cazul sarcinilor cu nașteri multiple deoarece în uter cresc mai mulți copii. Din cauza spațiului limitat și a efortului suplimentar pe care fetușii multipli îl exercită asupra femeii, acești copii au un risc mai crescut să sosească prematur.

Complicații anterioare ale sarcinii

Dacă ați avut complicații la o sarcină anterioară, este posibil să aveți un risc mai mare de a avea aceeași complicație la sarcinile ulterioare.