mamaplus

Cele mai dese greșeli de alimentație pe care le face o femeie însărcinată

-
//
07.11.2019

Este în regulă ca o femeie gravidă să nu ia deloc în greutate în primul trimestru de sarcină? I se poate recomanda unei gravide supraponderale să urmeze o anumită dietă pentru a scădea în greutate? Este firesc sau nu apetitul crescut pentru dulciuri și mâncăruri procesate în timpul sarcinii? Medicii specialiști obstetrică ginecologie spun care sunt cele mai dese greșeli de alimentație pe care le face o femeie însărcinată.

Este acceptabil ca în primele 3-4 luni de sarcină femeile să nu ia deloc în greutate sau să adauge doar 1-2 kg, întrucât nevoile fătului sunt relativ scăzute în primul trimestru. De asemenea, femeilor gravide supraponderale li se recomandă scădere ponderală prin dieta supravegheată de medicul nutriționist. Cel mai bine ar fi ca toate femeile gravide să adopte un stil de viață sănătos, acesta constând într-o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate.

Legat de apetitul crescut pentru anumite alimente considerate dăunătoare organismului, de-a lungul anilor, s-a constatat un „paradox”: în general, femeile normoponderale nu au afirmat creșterea apetitului pentru dulciuri, mâncăruri sau băuturi procesate, spre deosebire de femeile supraponderale sau obeze care au afirmat fie că nu se pot abține, fie că le „cere” corpul.

Este adevărat că, în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, valorile glicemiei sunt mai mici decât în mod normal și în cazul repausului digestiv prelungit poate să apară o stare de slăbiciune, amețeală, stare de „leșin”, de aceea este bine să nu treacă foarte multe ore între mese, ideal ar fi să existe 3 mese principale și 2-3 gustări.

E bine ca femeia însărcinată să evite să consume carne și lapte crude, acestea putând fi purtătoare de paraziți sau bacterii (Salmonella, Toxoplasma, Listeria). De asemenea, este bine să se renunțe la fumat, alcool, băuturi energizante și să se consume cât mai puțin alimente procesate sau bogate în zaharuri și grăsimi saturate.

Nu se recomandă femeilor ale căror organisme nu sunt antrenate prin sport să înceapă, din proprie inițiativă, un anumit tip de activitate fizică atunci când rămân însărcinate, însă sunt binevenite plimbările, înotul, exercițiile fizice special concepute pentru femeile gravide, de preferat sub supravegherea unor specialiști. Femeile care făceau sport în mod regulat înainte de sarcină pot menține acest tip de activitate, adaptând-o la condiția actuală.