Multe adolescente cu epilepsie după ce încep un tratament și se simt bine, ajung la vârsta adultă, când își întemeiază o familie și vor să devină mame. Și da, este posibil acest lucru.

Ce trebuie să știe gravida cu epilepsie aflați de la dr. Bogdan Florea, medic primar neurolog, inițiatorul proiectului Telemedicina în Epilepsie.

„Înainte de a rămâne însărcinată trebuie schimbat tratamentul astfel riscurile de malformații materno-fetale să se reducă la minim. Sunt molecule cunoscute cu risc înalt care sub nicio formă nu trebuie să fie active în timpul dorinței de a avea copii și trebuie înlocuite cu molecule cu risc relativ identic ca și cum nu ar lua medicamente”, a precizat dr. Bogdan Florea.

Medicul neurolog a atras atenția asupra faptului că în sarcină trebuie urmărită foarte bine femeia cu epilepsie. În ceea ce privește tratamentul gravidei cu această afecțiune:

„Sunt două școli de epilepsie unele care spun că trebuie să înlături medicamentul pe timpul sarcinii, lucru cu care eu personal nu sunt de acord, asemenea unor școli cum sunt cele din Danemarca, alții spun că trebuie ajustată doza în funcție de kilograme corp, să păstrezi în intervalul terapeutic, lucru pe care îl îmbrățișez, iar după naștere, în timpul alăptării se ajustează din nou la kilogramele corp ale mamei. Parametrul-cheie este concentrația serică, medicamentele nu se iau așa numai după kilograme avute, ci cum se absorb medicamentele acelea”.

Neurologul Bogdan Florea semnalează faptul că medicamentele se absorb diferit la un adolescent comparativ cu un adult tânăr sau cu un vârstnic, motiv pentru care este important să se facă concentrația plasmatică a medicamentului pentru a vedea ce doze de medicament trebuie prescrise.

Sursa