Se spune că unele femei simt atunci când vor deveni mame, însă înainte de a-ţi face testul de sarcină ori de a merge la medic pentru confirmare, trebuie să ştii că există nişte semne precoce care îţi pot indica că eşti pe cale să devii mamă.

mamaplus

În primul rând, trebuie să ştii că are loc creşterea temperaturii bazale.  Mai exact, temperatura bazală este cea mai scăzută temperatură pe care o poate avea corpul.

Progesteronul determină ridicarea acestei temperaturi în perioada de ovulaţie, iar în cazul în care valoarea acesteia rămâne ridicată şi în faza luteala (perioada de 14 zile dintre ovulaţie şi următoarea menstră), ar putea fi un semn că eşti însărcinată.

De asemenea, în primele zile de sarcină menstruația îţi va întârzia ori se va modifica. Astfel, data primei menstruații după concepţie ar trebui să coincidă cu împlinirea a două săptămâni de sarcină, însă dacă aceasta lipseşte, întârzie sau se modifică este clar din cauza sarcinii.

Unele femei sângerează în primele luni de sarcină, însă cantitatea şi durata scurgerilor sunt reduse faţă de parametri obişnuiţi.

Atenție mare la amețeli și stări de leșin

În primele zile de sarcină, vasele de sânge se dilată, iar tensiunea arterială scade, precum şi nivelul zahărului din sânge. Astfel, aceste schimbări pot genera ameţeli ori stări de leşin, motiv pentru care pentru ameliorarea lor este important să adopţi un regim alimentar sănătos. 

De asemenea, un alt semn care îţi pate indica că ai rămas însărcinată este modificarea metabolismului. Mai exact, progesteronul este responsabil de încetinirea mişcărilor peristaltice şi de apariţia unor semne precum constipaţia, balonarea, arsurile gastrice sau diareea. Efectele pot fi agravate de fierul din componenţa vitaminelor prenatale. Pentru a le contracara, este recomandat să consumi suficientă apă şi alimente bogate în fibre.

Sursa