Nimeni nu poate nega că un copil schimbă viața mamei și nu doar emoțional, ci și mintal. Sarcina poate schimba creierul femeii și aceste modificări se mențin până la doi ani după naștere. Din păcate, modificările nu se concentrează doar pe îngrijirea micuțului, așa cum se credea până de curând. Concentrația unor neurotransmițători se modifică în timpul sarcinii, ceea ce face ca mamele să fie mai predispuse la tulburări psihice.

Modificările cauzate de sarcină sunt asociate cu adaptarea mamei pentru a putea răspunde eficient tuturor nevoilor copilului. Sarcina presupune multe schimbări: hormonale, biologice și cerebrale. Acestea din urmă nu fuseseră investigate până de curând.

Într-un studiu publicat în revista Nature Neuroscience, este comparată structura creierului la femei înainte și după sarcină. Rezultatele arată că, la mamă, aceste modificări se mențin până la doi ani după naștere.

Oamenii de știință au observat că volumul materiei cenușii în regiunile asociate cu relațiile sociale scade în sarcină și în primii ani ai de viață ai copilului. În plus, aceste zone „se luminează” atunci când mama vede o fotografie a bebelușului ei.

Una dintre cele mai mari schimbări are loc într-o regiune numită nucleus accumbens, care face ca mama să se simtă atrasă de stimulii primiți de la copilul ei. În acest fel, bebelușul devine unul dintre cei mai mari stimuli pentru mamă.

Există și modificări ale cortexului prefrontal care fac ca mamele să fie atrase de plânsul bebelușilor. În plus, este esențial ca mama să simtă fericire atunci când bebelușul zâmbește. Alte regiuni care se schimbă adesea sunt amigdala și cortexul cingulat anterior.

Regiunile legate de empatie sunt modificate pentru ca mamele să înțeleagă ce simt bebelușii lor. Zonele asociate simțurilor sunt intens activate pentru a promova interacțiunea cu nou-născutul. Poate că aceste schimbări se datorează faptului că acum femeile trebuie să-și facă griji pentru bunăstarea urmașilor lor și să facă față provocărilor maternității.