mamaplus

Ce legătură există între exercițiile fizice în timpul sarcinii și funcția pulmonară a bebelușilor

-
//
21.09.2021

Activitatea fizică este foarte importantă atât pentru sănătatea mamei, cât și pentru dezvoltarea bebelușului. Totuși, ar fi bine să menționăm din start că intensitatea exercițiilor trebuie stabilită doar de către medicul care ghidează sarcina.

Într-un raport prezentat cu prilejul Congresului societății europene de boli respiratorii, dr. Hrefna Katrin Gudmundsdottir, medic pediatru și doctorandă la Universitatea din Oslo, a afirmat că există o legătură între funcția pulmonară a bebelușilor și faptul că mamele au avut (sau nu) activitate fizică în timpul sarcinii. Observația a fost formulată în urma unui studiu efectuat pe 814 sugari. 

Studiile precedente au arătat că indivizii cu funcție pulmonară scăzută în copilărie prezintă un risc mai mare de astm sau alte afecțiuni pulmonare obstructive și, de asemenea, funcție pulmonară redusă și mai târziu, în viață.

Prin urmare, studierea factorilor asociați cu funcția pulmonară scăzută, la copii, este importantă. Dacă a fi activ din punct de vedere fizic, în timpul sarcinii, ar putea reduce riscul afectării funcției pulmonare la cei mici, înseamnă că am avea la dispoziție o modalitate simplă, cu costuri reduse, de a îmbunătăți sănătatea respiratoriei a urmașilor noștri.

”În studiul nostru, am constatat că bebelușii născuți de mame inactive au fost mai predispuși să se regăsească în categoria celor cu funcție pulmonară scăzută, comparativ cu bebelușii născuți de mame active.”, susține medicul pediatru Hrefna Katrin.

Cercetătoarea a mai afirmat că este posibil să existe și alți factori care să condiționeze buna funcționare a plămânilor, prin urmare, este nevoie de mai multe studii.

Cum s-a realizat experimentul: Măsurătorile funcției pulmonare s-au făcut la bebelușii de aproximativ trei luni, prin evaluarea respirației normale, în timp ce erau treji și calmi (nu plângeau). Li s-a ținut o mască peste nas și gură și s-au înregistrat fluxul și volumul de aer inspirat și respirat. Masca a fost atașată la echipamentul de măsurare și s-au înregistrat respirații cât de mult posibile. În privința mamelor, li s-a cerut să completeze într-un formular, la aproximativ 18 sau 34 săptămâni de sarcină, detalii legate de sănătatea lor/ stilul de viață/ factorii socio-economici/ nutriție. Femeile au precizat și cât de des au făcut exerciții fizice, pentru ce perioadă, la ce intensitate, fiind clasificate apoi drept inactive, destul de active sau foarte active.

Care sunt etapele următoare: Cercetătorii vor urmări bebelușii pe măsură ce cresc, pentru a vedea cum va progresa funcția pulmonară și cum aceasta va duce la dezvoltarea afecțiunilor respiratorii, cum este, de exemplu, astmul. „Sperăm, de asemenea, să explorăm legăturile dintre activitatea fizică a mamei și astmul, alergiile sau alte boli netransmisibile“, a mai spus Dr. Hrefna Katrin Gudmundsdottir.

Concluzii: Deși nu a fost implicat în studiu, Jonathan Grigg, profesor la Universitatea Queen Mary din Londra, departamentul medicina mediului și respiratorie pediatrică, a subliniat nevoia de mai multe cercetări care să confirme această legătură; a apreciat situațiile în care medicii le încurajează pe femeile însărcinate să fie active într-un mod accesibil și confortabil lor. Jonathan Grigg a insistat asupra ideii că este important ca mamele să nu fumeze și nici nu folosească alte produse cu tutun înainte, în timpul sarcinii și după naștere, acesta fiind singurul lucru cel mai important pe care îl pot face pentru copiii lor: „O casă în care nu se fumează are impactul cel mai mare asupra funcționării plămânilor și asupra sănătății în copilărie și mai târziu în viață“.