Desigur că toate cunoaștem timpul în care trebuie să se desfășoare o sarcină, dar oare suntem conștiente și de importanța momentului când aducem bebelușul pe lume?
Ne întrebăm dacă oare chiar contează acele ultime două săptămâni de sarcină sau este ceva relativ. Sunt doar atâția copii perfect sănătoși născuți înainte de termen.
Cercetările au arătat că ultimele săptămâni de sarcină fac o diferență majoră în sănătatea copilului. În timpul săptămânilor 37 și 38, se formează în creier conexiuni care vor fi importante pentru coordonare, mișcare și învățare. Copiii născuți la 37 și 38 de săptămâni au un risc mai mare să stea la terapie intensivă neonatală (NICU), au un risc mai mare de infecții de sânge și pot avea probleme cu respirația, hrănirea și controlul temperaturii. Pot avea de asemenea mai târziu în viața dificultăți de vedere și auz și probleme legate de învățare. Din experiență, copiii născuți după săptămâna 38 sunt mai sănătoși și mai puternici.
Prin definiție, un copil născut între 37 și 42 de săptămâni este considerat a fi născut „la termen”. Cu toate acestea, din cauza riscurilor de sănătate pentru copil înainte de 39 de săptămâni observate de-a lungul timpului, Institute of Child Health and Human Development (NICHD) a organizat un forum la care au participat grupuri de medici și spitale în încercarea de a defini termenul „la termen” în ceea ce privește sarcina. În urma dezbaterilor, în Journal of American Medical Association (JAMA) a apărut un articol care a subliniat noi definiții:
Termen timpuriu: copiii născuți la 37 și 38 de săptămâni
Termen complet: copiii născuți în săptămânile 39 și 40
Termen târziu: copiii născuți în săptămâna 41
După termen: bebelușii născuți în săptămâna 42 sau mai târziu
Este important să ducem sarcina către săptămânile 39 și 40, cele care în care bebelușul este perfect pregătit pentru a da piept cu noua lui viață. De aceea în cazul în care vrei să faci cezariană sau este necesar acest lucru, nu te lăsa influențată de termene dictate de plecare în concediu a medicului, de ziua vreunei rude sau de programul familiei. Singurul tău interes trebuie să fie sănătatea copilului tău și, pe ultima sută de metri, asta înseamnă să îl naști în intervalul de timp în care este considerat „la termen”.