mamaplus

Ce analize și investigații medicale trebuie să faci în al treilea trimestru de sarcină

-
//
04.11.2020

Cu pași repezi te apropii de momentul marii întâlniri… Până atunci însă, mai ai câteva investigații medicale de făcut, respectiv analizele specifice pentru trimestrul al treilea de sarcină, astfel încât nașterea să decurgă fără probleme.

În trimestrul al treilea de sarcină (săptămânile 28-40) repeți câteva dintre analizele trimestrelor anterioare, la care se adaugă unele investigații. De asemenea, este de menționat faptul că, în ultima lună de sarcină vei merge săptămânal la control, pentru ca medicul să verifice colul uterin și poziționarea fătului.

Analizele trimestrului al treilea de sarcină

Deși se regăsesc și în analizele trimestrului I și trimestrului II de sarcină, trebuie să repeți:

  • hemoleucograma;
  • coagulograma;
  • sumarul de urină şi urocultură;
  • biochimia sângelui;
  • secrețiile şi culturile vaginale.

Pe lângă acestea, lista de analize mai include:

  • testul de toleranţă la glucoză – este recomandat mai ales celor care au probleme mari de greutate, kilograme acumulate în sarcină sau înainte ori care au probleme de diabet în familie.
  • titrul de anticorpi, în caz de RH negativ – se efectuează în săptămâna 28 şi se administrează injecţia cu imunoglobulina.
  • analiza pentru determinarea prezenţei Streptococului Beta hemolitic – este o analiză de sânge. Dacă rezultatul este pozitiv, trebuie urmat un tratament până la naştere, iar în caz de naştere naturală trebuie avut grijă, pentru că se poate transmite la făt. Dacă înainte de naştere rezultatul este tot pozitiv, se recomandă naşterea prin cezariană.

O altă investigație recomandată este ecografia morfofetală de trimestrul al treilea de sarcină, care se efectuează cel mai bine între săptămânile 32 și 33 de sarcină. Acesta va fi relevantă pentru cantitatea de lichid amniotic, greutatea și ritmul cardiac al bebelușului, stabilirea datei probabile a nașterii, localizarea și gradul de maturitate al placentei, poziționarea bebelușului.

Acum este momentul să discuți cu medicul tău toate temerile legate de naștere (naturală sau cezariană), de travaliu (cum îl recunoști, când să mergi la spital etc.), de tipul de anestezie (dacă e cazul), de epidurală, de perioada imediat următoare aducerii pe lume a micuțului. Reține că nu există întrebare nepotrivită sau greșită! O mamă informată este o mamă mai puțin temătoare și mai cooperantă.