mamaplus

Ce alimente să consumi ca să ai o imunitate puternică în sarcină. Sfaturi importante pentru gravide

-
//
17.09.2020

Sistemul imunitar reprezintă totalitatea mecanismelor de apărare a organismului uman împotriva infecțiilor, făcând diferența între nutrienți și microorganisme străine venite din exterior. Imunitatea poate fi întărită prin mai multe metode, iar în timpul sarcinii aceasta necesită o atenție sporită pentru ca viitoarea mămică, dar și bebelușul să fie sănătoși. Scăderea imunității presupune un organism vulnerabil, care se poate confrunta ulterior cu probleme grave de sănătate.

În perioada de sarcină, sistemul imunitar al femeii este mai scăzut tocmai pentru ca sănătatea fătului din burtică să fie protejată.

De multe ori, gravidele au deficit de vitamine, minerale și nutrienți necesari, motiv pentru care organismul lor nu mai funcționează corespunzător. Prin urmare, recomandările medicilor în acest sens sunt esențiale pentru viitoarele mame.

Sfaturi importante pentru femeile gravide:

Pentru început, specialiștii recomandă administrarea vitaminelor prenatale, mai exact a celor care conțin acid folic, fier, iod, biotină, complex de vitamine B. Astfel, femeile intră sănătoase în perioada de sarcină, asigurând și buna dezvoltare a bebelușilor.

Există mai multe alimente pe care viitoarele mămici trebuie să le consume pentru creșterea imunității în timpul sarcinii. Printre acestea se numără, bineînțeles, fructele și legumele, care protejează organismul de viroze respiratorii, boli degenerative, afecțiuni pulmonare sau chiar probleme de sănătate mult mai grave.

Se recomandă, de asemenea, consumul de ceaiuri din plante și sucuri naturale proaspete, apă simplă sau apă cu lămâie.

Alimente recomandate pentru un sistem imunitar puternic în timpul sarcinii:

  • Stafide, nuci, alune și migdale;
  • Produse lactate (chefir, iaurt, brânză de vaci);
  • Ouă;
  • Pește;
  • Semințe de in, semințe de chia, semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac;
  • Morcov, conopidă, roșii, sparanghel, cartofi, broccoli, spanac, varză, fasole uscată, porumb;
  • Mango, zmeură, banane, rodii și grapefruit.

Pe lângă alimentație, viitoarele mămici trebuie să fie atente la:

  • hidratarea corectă;
  • măsurile de igienă;
  • calitatea somnului;
  • odihna suficientă;
  • practicarea exercițiilor fizice regulate, specifice periadei de sarcină;
  • evitarea stresului;
  • renunțarea la vicii.

Femeile însărcinate categoric nu trebuie să consume băuturi carbogazoase, cafea sau alcool.

Totodată, ar fi bine ca în sarcină să se evite locurile aglomerate și persoanele care prezintă anumite simptome de boli. Acest lucru se recomandă și după 6 - 8 săptămâni după nașterea copilului, în perioada de lăuzie, atunci când are loc refacerea întregului organism la starea de dinaintea sarcinii.