În primul trimestru de sarcină, femeia trece prin clasicele grețuri și este deseori prea îngretoşată sau scârbită de mâncare. Iar un făt atat de mic are nevoi nutritive mici, ceea ce înseamnă că lipsa kilogramelor în plus nu va avea niciun efect asupra creșterii și dezvoltării copilului.

În primul trimestru de sarcină, când fătul se dezvoltă în fazele sale esențiale, corpul viitoarei mamici are nevoie de extra energie. Însă - din fericire - natura are grijă de acest lucru, existând o balanță de obicei ideală între grețurile matinale și kilogramele care se adună la cântar... Bebelușul tău este încă mic, ceea ce înseamnă că nu trebuie să câștigi mai mult de 900 grame - 1,8 kg.

Kilogramele încep să se depună în al doilea trimestru de sarcină

Nu la fel însă stau lucrurile când vei intra în al doilea trimestru. Pe măsură ce copilul se face tot mai mare, trebuie să consume energie la capacitate mai mare, având din ce în ce mai multă nevoie de calorii şi de substanțe nutritive. Așadar, va fi nevoie să adaugi câteva kilograme la cântar, acumulându-le în ritm constant (asta dacă medicul nu ți-a recomandat altceva). Din fericire, pofta de mâncare creşte odată cu nevoile bebelușului, ceea ce face ca îngrăşarea să fie relativ ușor de făcut în săptămânile următoare.

Începând cu luna a patra, totuși, poți să-ți supraveghezi greutatea, ca să te asiguri că aduni kilograme într-un ritm sănătos.

În cazul în care încâ îți este greu să iei în greutate, încearcă să consumi mai multe calorii (preferabil, din alimente pline de substanțe nutritive). Încearcă şi să mănânci puțin mai mult în fiecare zi, adăugând gustări mai frecvente.

Dacă nu poți mânca mult la o masă (ceea ce, oricum, nu face bine digestiei în timpul sarcinii), ia şase mese mici în fiecare zi, în loc de trei mari. Amână băuturile până după masă, ca să nu-ți suprime apetitul. Savurează alimente bogate în grăsimi bune pentru copil (arahide, semințe, avocado, ulei de măsline). Nu incerca să te îngraşi adăugând lucruri nesanâtoase în alimentație - ca dulciurile.

Câte kilograme este sănătos să adaugi în timpul sarcinii

  • Dacâ eşti supraponderală când rămâi gravidă (ai un IMC între 25 şi 30), obiectivul tău va fî ca până la finalul sarcinii să te îngrași — undeva între 5 şi 10 kilograme.
     
  • Dacă eşti obeză (cu un IMC peste 30), s-ar putea să ți se spună să nu te îngraşi mai mult de 5-10 kilograme sau poate chiar mai puțin.
     
  • Dacă ești super slabă (cu un IMC sub 18,5) -  E probabil ca obiectivul tău să fie undeva între 12 şi 20 de kilograme.
     
  • Eşti însărcinată cu gemeni? în cazul graviduțelor cu gemeni, va fi nevoie de kilograme în plus pentru fiecare copil în parte.