Probabil, nu o singură dată ai auzit despre faptul că în sarcină nu se poate să-ți tunzi părul și cu atât mai mult, să-l vopsești. Ei bine, dacă în cazul cu tunsul este vorba de o superstiție, atunci în cazul vopsirii ne gândim la potențialele daune pe care componenetele unei vopsele de păr le pot provoca mamei și copilașului din burtică.
Dr. Alexandra Radu vine să facă lumină asupra acestei situații, vorbind despre componenetle vopselelor de păr, despre studiile realizate în acest domeniu și oferind câteva recomandări.
Efectele coloranților pentru păr asupra organismului uman depind de componenetele pe care acestea le conțin. Se știe că, din punct de vedere al componenței, vopselele de păr temporare și semi-permanente sunt diferite de cea a vopselelor de păr permanente, drept urmare, influențează diferit asupra părului și pielii.
„Moleculele colorant din vopselele de păr temporare și semi-permanente se depun pe cuticula de păr în timp ce în cazul vopselelor de păr permanente, aceastea pătrund în firul de păr.”, explică specialistul,
„Coloranții de păr permanenți necesită utilizarea unei substanțe auxiliare, cum ar fi peroxidul de hidrogen pentru a ajunge în firul de păr. Peroxidul de hidrogen cauzează extinderea cuticulei de păr, perturbă pigmentul natural de melanină din păr și permite colorantului de păr să ajungă în firul de păr provoacând pigmentare prin oxidare. Prin urmare, leziunile oxidative ale părului provocate de coloranții permanenți sunt diferite. Daunele sunt cu atât mai mari cu cât se folosesc culori în nuanțe închise (maro-închis, negru).”, continuă doamna doctor.
Încă de prin anii ’70, cercetătorii au realizat diferite studii pentru a identifica posibilelor efecte adverse fetale, precum malformațiile congenitale sau cancerele cu dezvoltare în perioada copilăriei, cauzate de folosirea coloranților de păr în sarcină.
Informațiile obținute au fost nesemnificative statistic, așadar, femeile gravide, care lucrează coafeze, nu ar trebui să se îngrijoreze excesiv.
Totuși, specialistul recomandă ca atunci când ești la muncă, să respecți câteva reguli de igienă:
1. Poartă mănuși când aplicați colorantul de păr, pentru a limita expunerea la acesta;
2. Nu lucra mai mult de 35 de ore pe săptămână și asigură-te că salonul în care lucrați are un sistem de ventilare bun.
Totodată, dr. Alexandra Radu, atenționează că s-a demonstrat o legatură clară între utilizarea coloranților de păr de nuanța și cancerele adulților, în special, cu limfomul Non-Hodgkin. Astfel, pentru a exclude orice risc, se recomandă ca viitoarele mămici să evite orice colorare a părului în sarcină.
„Vreau să vă atrag atenția asupra faptului că vopselele de păr pot afecta fătul nu numai prin absorbția lor la nivelul scalpului ci și prin inhalare. Prin urmare, graviduțelor, vă recomand să așteptați până în doilea trimestru de sarcină pentru a vă vopsi părul sau pentru a practica această meserie.”
Dacă totuși ai hotărât să-ți vopsiți părul, specialistul îți recomandă să folosiești coloranți semi-permanenți sau substanțe chimice superficiale de tip balayage sau henna, care sunt complet pe bază de plante.
„Dovezile sugerează că există o absorbție sistemică minimă a produselor de păr, astfel încât utilizarea lor de către femeile gravide de 1 până la 2 ori pe parcursul sarcinii nu este considerată a fi îngrijorătoare.”
Pentru a te proteja și a minimiza interacțiunea vopselei cu pielea ta, medicul recomandă ca înainte de procedură, să folosești o cremă pe bază de petrol, pe care o vei aplica pe piela scalpului. De asemenea, e de dorit să reduci timpul de aplicare a colorantului cu 25% pentru fiecare sesiune de vopsire a părului.
Toate femeile vor să fie frumoase și feminine, iar vopsirea părului e una dintre procedurile care îți pot spori încrederea în tine. Totuși, pentru că sănătatea e la modă și pentru că e cea mai importantă, încearcă să nu folosești colorantul de păr prea des și să urmezi sfaturile specialiștilor.