Sarcina este o perioadă foarte frumoasă din viața unei femei și bineînțeles vine cu un set de schimbări prin care trece organisul viitoarei mame. Așa cum fiecare decizie și acțiune luată în timpul sarcinii poate fi decisivă, este foarte important ca femeia să fie informată și să respecte anumite reguli de conduită, după caz. Una din activitățile care sunt sub semnul întrebării în perioada sarcinii este înotul. Chiar dacă nu este recomandat tuturor gravidelor, o anumită categorie de persoane pot practica acest sport.
”Dacă sarcina decurge fără probleme, atunci înotul este un bun exerciţiu, deoarece îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, creşte tonusul muscular, dar şi rezistenţa la efort. În timpul înotului sunt antrenaţi simultan mai multe grupuri de muşchi ale membrelor superioare, inferioare şi alţii, iar exerciţiile fizice în sarcină sunt foarte importante pentru pregătirea naşterii. Trebuie însă ca femeia gravidă să fie sigură că nu are contraindicații pentru a practica acest tip de sport și, de asemenea, să ia în considerare calitatea apei bazinului în care urmează să înoate.”, susține medicul ginecolog-obstetrician Elena Guțu.
Reține foarte bine că înotul în sarcină nu este dăunător atât timp cât ești atentă la câteva măsuri de precauție. Înoată numai dacă te simți confortabilă. În momentul în care te simțiți obosită sau inconfortabilă, renunță.
Reguli pe care trebuie să le respecte o femeie gravidă care are permisiunea medicului de a înota:
- Apa din bazin trebuie să nu fie mai caldă decat 32 grade C. Dacă nu ești sigură de asta, poți întreba care este temperatura apei.
- Începatoarele pot porni cu 5-10 minute de înot la primele 3 întâlniri cu apa, apoi vor crește durata la 20 minute, de 2-3 ori pe săptămână.
- Înotul într-o piscină cu apă cu clor nu este periculos pentru tine sau copilul tău.
- Dacă, în orice moment, te simți amețită sau ai sângerări, solicit urgent asistență medicală
- Este sigur să înoți de-a lungul întregii sarcini și până la nașterea copilului.
- Înotul este sportul ideal în cel de-al treilea trimestru de sarcină când plutirea în apă eliberează presiunea resimțită în coloana vertebrală și la încheieturi, însa sunt interzise salturile și scufundările în apă!
Gravidele cărora le este contraindicat și chiar interzis înotul în timpul sarcinii:
- suferă de astm, boli de inimă sau diabet
- sângerează
- au placenta poziționată foarte jos
- prezintă risc de avort spontan
- au avut nașteri premature sau un istoric de travaliu prematur
- cervix slăbit
- au anemie severă
- la fiecare consultație prenatală, doctorul a concluzionat că bebelușul este mai mic decât vârsta sarcinii
- preeclampsie
- au prea multe kilograme în plus