Pe parcursul perioadei de graviditate o femeie trece prin diferite stări și se confruntă cu tot felul de probleme, care pot pune în pericol viața mamei sau a bebelușului. Medicul este cel mai bun ajutor al unei gravide, chiar și atunci când problema semnalată poate să fie doar una banală. Mai bine să fie prevăzătoare, spun specialiștii, decât să apară vreo situație gravă. Una dintre problemele cu care se confrunta tinerele mămici este cea legată de burtica tare.
Chiar dacă pare ciudat, acest lucru este doar un simptom al sarcinii, ce nu pune în pericol bebelușul (există și excepții, în primul trimestru de sarcină, când burtica tare și dureroasă poate anunța un avort), dar pe care femeia însărcinată îl simte ca fiind un semnal de alarmă, devenind anxioasă, extrem de panicată și temătoare cu privire la evoluția fătului.
Iată câteva informații utile despre burta tare în sarcină.
Această neliniște pe care gravida o percepe când simte burtica tare trebuie să o comunice medicului sau pentru că el știe exact cum să o facă să înțeleagă că nu există nicio problema deosebita cu bebelușul ei sau, din contra, că este o situație specială și că va avea nevoie de un tratament adecvat (de exemplu, în cazul gastroenteritei va fi nevoie de consultul unui specialist). Gravida va afla cauzele exacte ale acestui fenomen și va reuși să se relaxeze, scăpând de stresul enervant.
Modificarea uterului
Principalul motiv pentru care se întărește burtica viitoarei mămici este uterul, organul situat în cavitatea pelviană, între vezica urinară și rect, astfel se pot evidenția următoarele lucruri:
- Se măresc talia și uterul mamei în funcție de dimensiunea copilului;
- Volumul de apă din stomac crește și contribuie la întărirea burții;
- Musculatura abdominală este tot mai tensionată și duce la apariția durerii de ligament rotund ce susține uterul;
- Bebelușul se mișcă tot mai mult pe măsură ce sarcină avansează;
- Contracțiile Braxton Hicks apar după săptămână a 30 de sarcină și sunt și ele responsabile de acest fenomen, dar trec rapid doar dacă gravida își schimbă poziția (pot fi vag dureroase totuși).
Kilogramele viitoarei mămici – posibila cauză a burții tari în sarcină
Specialiștii au observat că un rol în acest fenomen îl poate avea și greutatea femeii însărcinate:
- Femeile slabe și micuțe pot avea un abdomen dur la începutul sarcinii;
- Femeile cu mai multe kilograme în plus vor avea o burtica mai tare în ultimul trimestru;
- Dacă durerea apare în ultimul trimestru atunci este normal, uterul mărindu-se deoarece capul bebelușului crește;
- Pielea se întinde foarte tare și poate contribui la această senzație, uneori dureroasă, ducând și la apariția inesteticelor vergeturi (o cremă hidratanta păstrează optim elasticitatea pielii).
Hidratarea insuficientă și constipația – cauze pentru burta tare
În general, pe întreaga perioadă a sarcinii femeia trebuie să aibă mare grijă la ce mănâncă și câte lichide consumă pentru că totul se poate răsfrânge negativ asupra stării ei fizice, astfel se pot observa următoarele:
- Lipsa apei în cantitate suficientă din organism poate duce la tulburări de chimie la nivelul fibrei musculare (în acest caz, musculatura uterului are de suferit pentru că trece prin transformări permanente);
- O femeie însărcinată nu trebuie să mănânce rapid, ci să aibă grijă să mestece corespunzător alimentele și să își facă un ritual din a servi masa;
- Consumul mare de băuturi carbogazoase (ar trebui eliminate total din dieta unei gravide) poate duce la un abdomen dur;
- Alimentele mai slabe calitativ, lipsa unei cantități de apă suficientă și mâncarea fast-food duc la apariția constipației, un alt motiv pentru întărirea burții. Cel mai bine ar fi că persoana în cauză să consume foarte multe ingrediente alimentare bogate în fibre.
Burta tare și contracțiile reale
Medicii explică faptul că este normal ca burtica să se întărească atunci când nașterea se declanșează și gravidele intră în travaliu. Dacă acest lucru se întâmplă totuși mai devreme, iar viitoarele mămici știu că sarcina este una complicată, atunci ar trebui să ia legătura de urgență cu specialistul.
Multe proaspete mămici au recomandat gravidelor să poarte centuri speciale pentru suport în perioada prenatală pentru a scăpa de această problemă îngrijorătoare. Acest produs reușește cu succes să se muleze pe forma burticii în creștere și să o sustină, prevenind astfel riscul de blocaj muscular.