Boala parodontală în sarcină nu trebuie neglijată. Și asta pentru că orice problemă care ține de sănătatea orală poate afecta fătul. Femeile însărcinate știu cât de important este să opteze pentru un stil de viață cât mai sănătos. E important atât pentru propria sănătate, cât și pentru cea a bebelușului.

mamaplus

„Anumite schimbări ce au loc pe parcursul sarcinii pot să influențeze în mod negativ sănătatea dentară și să contribuie la apariția unor afecțiuni specifice. Fluctuațiile hormonale (o creștere în progesteron) și scăderea calciului (necesar pentru dezvoltarea fătului) amplifică susceptibilitatea gingiilor și a osului față de placa bacteriană. Astfel că riscul de gingivită și chiar boala parodontală este crescut. Gingiile inflamate, iritate, care sângerează în timpul periajului, pot indica prezența gingivitei. Dacă există infecții la nivel subgingival, înseamnă că deja s-a ajuns la boala parodontală. Placa bacteriană și tartrul dentar sunt factori care determină gingivita. Infecția bacteriană netratată duce la formarea bolii parodontale, care afectează complexul ligamentului parodontal ( gingia, osul și ligamentul) și duce la mobilitatea și chiar pierderea dinților. Atât apariția gingivitei, cât și avansarea acesteia spre boala parodontală în cazul în care era deja prezentă, sunt foarte probabile în timpul sarcinii”, explică medicii stomatologi.

Cel mai îngrijorător risc asociat cu boala parodontală în sarcină privește sănătatea fătului. Pe baza studiilor realizate de-a lungul anilor, Academia Americană de Parodontologie (AAP) și Federația Europeană de Parodontologie (FEP) recunosc riscul de naștere prematură și de naștere a unui bebeluș cu greutate scăzută, în cazul femeilor care suferă de boala parodontală. Femeilor însărcinate li se recomandă menținerea unei bune sănătăți orale. 

Potrivit acestor studii, femeile gravide care suferă de boala parodontală în sarcină sunt mai predispuse să nască înainte de termen ori să nască bebeluși cu o greutate sub limita normală, riscul fiind cu atât mai mare cu cât boala este mai avansată. Este bine cunoscut faptul că nașterea prematură sau cu o greutate sub cea normală este asociată cu riscuri de sănătate pe termen lung pentru bebeluș. Conexiunea dintre boala parodontală și aceste riscuri pentru făt nu a fost stabilită cu exactitate. Însă, principalul mecanism pare a fi trecerea bacteriilor de la nivel subgingival în sânge până la uter.

Atât medicii stomatologi, cât și medicii ginecologi subliniază importanța prevenirii și tratării bolii parodontale în sarcină. Comunicatul lansat de AAP și FEP precizează faptul că tratamentul non-chirurgical al bolii parodontale este sigur pentru femeile însărcinate și important pentru menținerea unei stări de sănătate optime.

„Așadar, atât pentru femeile care intenționează să aibă un copil, cât și pentru femeile deja însărcinate, se recomandă o vizită cât mai din timp la medicul stomatolog, pentru identificarea eventualelor semne ale bolii parodontale. Pericolul acestei afecțiuni este că poate avansa fără simptome dureroase, până când dinții sunt deja în pericol. Cel mai bun mijloc de prevenție este igiena corespunzătoare, realizată regulat. Periajul ca atare nu este suficient, ci trebuie curățate și spațiile interdentare, cu ajutorul aței dentare. Periajul profesional realizat la anumite interval de timp, împreună cu detartrajul și fluorizarea, îndepărtează tartrul și previne, astfel, boala parodontală. Controlul de rutină și procedurile de curățare profesională pot fi realizate de-a lungul sarcinii și sunt recomandate, în scop preventiv”, spun specialiștii.

Sursa