Aspirina este văzută de cei mai mulți oameni ca fiind o pastilă ,,bună la toate”, fiind un medicament consumat la scară largă, mai ales că se eliberează fără prescripție medicală. Mai multe studii au sugerat, însă, posibile legături între administrarea aspirinei în timpul sarcinii și diverse defecte congenitale specifice (malformații) sau chiar avort spontan, motiv pentru care femeile însărcinate sunt sfătuite, în general, să evite aspirina dacă medicul nu le recomandă în mod expres acest lucru pentru a trata anumtie afecțiuni. Același lucru este valabil și pentru alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, care are efecte similare.

Vezi mai jos riscurile la care te expune aspirina în timpul sarcinii și când ai voie totuși să iei acest medicament.

Înainte de a începe să consumi aspirină, dacă ești însărcinată indicat este să consulți un medic de specialitate, care să te poată ajuta cu sfaturi și care să-ți recomande dacă este bine sau nu să consumi aspirină. Aspirina te poate supune anumitor riscuri, atât pe tine cât și pe fătul tău.

Poate cauza complicații la nivelul placentei

Studiile arată că adminsitrarea unei doze mari de aspirină în timpul sarcinii poate duce chiar la desprinderea placentei de uter. Desprinderea placentei scade cantitatea de nutrienți care trebuie să ajungă la fătul tău, afectând dezvoltarea acestuia, ceea ce crește riscul unui avort spontan.

Poate provoca hemoragii

Utilizarea aspirinei în timpul sarcinii poate afecta circulația sanguină și nivelul de coagulare, provocând sângerări puternice, care pot prezenta un risc major pentru tine și pentru fătul tău. Sângerarea crescută poate apărea, de asemenea, în timpul travaliului, dacă medicamentul este administrat în ultimele săptămâni.

Risc de sarcină prelungită

Femeile care iau aspirină, mai ales în cel de-al treilea trimestru de sarcină, pot suferi complicații la naștere, iar în unele cazuri pot avea o naștere întârziată, ca efect secundar la medicament. Totodată, există riscul ca bebelușul tău să se nască cu o greutate mai mică și poate afecta dezvoltarea unor organe ale fătului, chiar și după ce s-a născut.

Când este recomandată aspirina femeilor însărcinate?

Nu trebuie să te sperii dacă ai luat din greșeală o aspirină în timpul sarcinii. Complicațiile apar în momentul în care administrezi regulat doze mari de aspirină cât timp ești gravidă. Însă există situații când o doză scăzută de aspirină poate salva o sarcină de la diverse complicații sau chiar și de la avort spontan. Dar înainte de a lua acest medicament este obligatoriu să vorbești cu medicul tău pentru a prescrie doza exactă recomandată pentru problema cu care te confrunți.

De exemplu, în cazul gravidelor care suferă de sindromul Hughes (sindromul antifosfolipidic), înseamnă că sunt predispuse la apariția cheagurilor de sânge care, netratate în timp util, pot crește riscul unui avort spontan. Astfel, prescrierea unui tratament care conține și o doză mică de aspirină poate fi benefic pentru rezolvarea acestei afecțiuni. Aspirina mai poate fi recomandată și femeilor care suferă de preeclampsie sau în cazul afecțiunilor renale cronice, a bolilor de rinichi sau diabet.

Aspirina în timpul alăptării

Trebuie să fii precaută și la medicamentele pe care le iei imediat după naștere, întrucât acestea ajung, în canități mici, în laptele matern. Dozele mici de aspirină (între 75 și 162 mg / zi) sunt considerate de mulți specialiști ca fiind sigure în timpul alăptării. Însă dozele mari pot determina erupții cutanate, anomalii ale trombocitelor și sângerări la sugari.