mamaplus

8 recomandări prețioase pentru a avea o sarcină liniștită și sănătoasă

-
//
15.09.2020

Sarcina este cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei, în care starea de sănătate a viitoarei mamei și a fătului merită toată atenția necesară. Este o etapă în care te încearcă diferite stări fizice, psihice și emoționale, ce te ajută să fii total pregătită pentru nașterea copilului tău. Odată ce ai decis să devii mamă, este important să adopți un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, renunțare la vicii și mișcare fizică regulată.

Parcurge cu atenție sfaturile de mai jos și ține cont de ele, întrucât îți pot fi de mare folos în timpul sarcinii:

Pregătiri înainte de a rămâne însărcinată (analize medicale)

Înainte de sarcină este esențial să te prezinți împreună cu partenerul tău la medicul de familie, care ulterior vă va îndruma către alți specialiști. Aceștia vor verifica, prin efectuarea anumitor teste și analize, dacă suferiți de boli cu transmitere sexuală, infecții, alte afecțiuni medicale. 

Medicul ginecolog este cel care te va consulta pentru a fi sigură că nu există nicio problemă de sănătate legată de sistemul reproducător.

De asemenea, până a rămâne gravidă, trebuie să-ți faci un set de analize pentru a afla dacă organismului îi lipsesc anumite vitamine și minerale, lucru care trebuie nemijlocit soluționat. 

Dacă te confrunți cu afecțiuni stomatologice, acestea trebuie tratate înainte de sarcină, întrucât mai târziu fătul ar putea avea de suferit din această cauză.

Consumă alimente sănătoase!

În timpul sarcinii este esențial să adopți o alimentație cât mai sănătoasă și corectă, în care să introduci neapărat fructe și legume proaspete, produse lactate, cereale integrale, surse de proteine vegetale (ciuperci, mazăre, fasole, linte) și proteine animale (carne și ouă). 

Nu uita de aportul necesar de calciu, care în perioada de sarcină crește cu aproximativ 400 mg față de nevoia zilnică obișnuită.

De asemenea, Omega-3 este important pentru organism în timpul sarcinii și poate fi luat din consumul de pește, precum somon, hering, păstrăv. Evită tipurile de pește care conțin mult mercur, așa cum este rechinul sau peștele-spadă.

Dacă vrei să consumi ton, atunci alege-l doar pe cel ocazional, și nu pe cel conservat.

Amintește-ți că dulciurile, mezelurile, alimentele prăjite și cele de tip fast-food nu sunt recomandate femeilor însărcinate.

De reținut: Nu consuma carne crudă, ouă crude și lapte nepasteurizat!

Creșterea în greutate

Kilogramele în plus pe care le poți acumula în sarcină pot face mult mai dificilă scăderea în greutate după nașterea copilului. Medicii demontează mitul precum că viitoarea mămică trebuie să mănânce pentru doi.

Așadar, este necesar să-ți stabilești meniul astfel încât să ai 3 mese principale și cel puțin două gustări zilnice. Greutatea în timpul sarcinii este importantă, pentru că poate afecta sănătatea bebelușului atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Diabetul, obezitatea, hipertensiunea arterială sunt câteva afecțiuni medicale care pot dăuna implicit și fătului.

Acidul folic - esențial în sarcină

Asigură-ți aportul necesar de acid folic cu 2-3 luni înainte de a rămâne gravidă, acesta fiind responsabil de dezvoltarea creierului și coloanei vertebrale, de formarea tubului neural al bebelușului. Zilnic se recomandă 400 mg de acid folic, care poate fi suplimentat și din următoarele alimente: sfeclă roșie, broccoli, avocado, zmeură, sparanghel, spanac, nuci și arahide. Cura cu acid folic poate fi continuată cel puțin pe parcursul primului trimestru de sarcină.

Sportul pe perioada sarcinii

Fii o graviduță activă și practică exerciții fizice ușoare atât timp cât acestea nu pun în pericol viața bebelușului tău. Este important să faci mișcare în această perioadă pentru că astfel nu vei acumula kilograme nejustificate în plus și, cel mai probabil, după naștere te vei recupera mult mai ușor, revenind la silueta dorită.

În sarcină poți practica: înot, mers pe jos, yoga, aerobic în apă și alte exerciții sigure specifice acestei perioade.

Renunță la vicii!

Dacă ești dependentă de anumite medicamente, consumi alcool sau fumezi, renunță imediat la aceste vicii! În timpul sarcinii ele sunt absolut interzise, întrucât pot provoca avort spontan, naștere prematură sau malformații la făt. Ai grijă la consumul de cafea și băuturi energizante pe bază de cofeină. Atât timp cât ești însărcinată trebuie să reduci doza zilnică de cafea.

Acordă atenție somnului și odihnei în sarcină!

Deși în perioada de sarcină se recomandă ca viitoare mămică să aibă un stil de viață activ și să practice exerciții fizice ușoare, totuși odihna și somnul trebuie să rămână o regulă importantă. În al treilea trimestru de sarcină deja vei simți o stare de oboseală mult mai accentuată, picioarele ți se vor umfla, de aceea profită de această etapă și odihnește-te bine. Somnul și odihna în sarcină te pot ajuta să eviți anumite complicații și probleme care pot afecta sănătatea ta și a copilului.

Cursuri de pregătire prenatală

Dacă vei deveni mămică pentru prima oară și nu cunoști anumite lucruri esențiale ce țin de maternitate, ai putea să te înscrii la un curs de pregătire prenatală. Astfel vei învăța cum să ai grijă de tine și de bebeluș din perioada sarcinii și până va merge deja de unul singur. Totodată, poți citi cărți despre creșterea și educația copiilor, în cazul în care nu ești la curent cu detalii de acest gen și nu ai deloc experiență cu cei mici.