Cei mai mulți ginecologi-obstetricieni nu sunt împotriva vopsirii părului sau a unghiilor în perioada sarcinii, iar frica femeilor de aceste proceduri este alimentată probabil de unele mituri sau zvonuri. Dacă ești gravidă și vrei să apelezi la anumite proceduri cosmetice, ar fi bine să te informezi din timp care dintre ele pot fi făcute în siguranță și în ce cazuri ar trebui să ceri sfatul medicului sau al specialistului.

Masajul prenatal

Chiar dacă unii ginecologi-obstetricieni afirmă că masajul prenatal poate fi o idee excelentă, înainte de a începe, e important să ai grijă la poziția corpului tău în timpul procedurii. Când ajungi în săptămâna 18 de sarcină, nu mai este indicat să stai întinsă pe spate, deoarece uterul greu poate pune presiune asupra venei cave, comprimând-o și provocând scăderea tensiunii arteriale.

Cei mai mulți terapeuți care oferă ședințe de masaj prenatal au mese speciale, care îți permit să stai cu fața în jos fără să-ți incomodeze burtica. O altă soluție este să te așezi pe o parte și să-ți susții corpul cu niste perne. Oricare dintre aceste variante este bună. În plus, trebuie să eviți orice procedură care îți ridicî temperatura corpului la peste 37,7 grade Celsius.

Aromaterapia

Nu există studii aprofundate care să arate dacă aromaterapia sau uleiurile esențiale pot fi folosite în timpul sarcinii ori dacă acestea sunt contraindicate gravidelor. În principiu, poți alege uleiuri esențiale din ierburi și flori, dar fără să le folosești direct pe piele, spun specialiștii. Dacă ții neapărat să folosești aromaterapia, asigură-te că poți tolera parfumul uleiurilor respective. Ar fi bine să miroși mai întâi diverse uleiuri esențiale, pentru a vedea dacă sunt sau nu pe placul tău.

Tratamentele faciale

Fie că vrei să te relaxezi puțin sau să rezolvi anumite probleme pe care le ai cu tenul, tratamentele faciale sunt minunate. Totuși, femeile însărcinate trebuie să aibă un pic mai multă grijă la alegerea salonului și a procedurilor. Pielea unei gravide devine mai sensibilă pe măsură ce sarcina evoluează și e mai bine să calmezi pielea decât să stimulezi circulația sanguină. Din cauza sensibilității sporite a pielii, tratamentele de exfoliere și microdermabraziune nu sunt recomandate pentru femeile însărcinate.

Epilarea cu ceară

Din cauza schimbărilor fiziologice prin care trece corpul, epilarea cu ceară este mai dureroasă în timpul sarcinii. Totuși, nu ar trebui să existe probleme dacă mergi la salon să te epilezi cu ceară. Trebuie doar să te asiguri că stai cât mai comod posibil și cosmeticiana este atentă la nevoile tale în timpul epilării.

Machiajul permanent

Orice viitoare mămică își poate imagina beneficiile machiajului permanent, care rămâne proaspăt chiar și în timpul alăptărilor de la ora 3.00 dimineața. Totuși, dacă îți dorești o asemenea procedură, ar fi indicat să aștepți până ce se naște copilul. Nu există studii care să indice vreo problemă, dar nici să confirme că această procedură ar fi sigură în timpul sarcinii.

Albirea dinților

Un zâmbet frumos și alb este întotdeauna la moda, dar albirea dinților nu este recomandată femeilor gravide sau a celor care abia au născut și alăptează. Nu există informații care să indice dacă albirea dinților este sigură, astfel că ar fi bine să eviți acest lucru.

În plus, schimbările hormonale din timpul și de după sarcină afectează țesutul gingival, ducând la o afecțiune denumită «gingivita de sarcină» – făcând ca gingiile să se umfle, să fie mai sensibile și, în unele cazuri, chiar să sângereze. Albirea dinților poate agrava această afecțiune.  Pentru a avea un zâmbet frumos în timpul sarcinii, specialiștii recomandă o igienă orală bună: periajul dinților, folosirea atei dentare și vizite periodice la stomatolog.

Indiferent de tratamentul cosmetic pe care vrei să-l faci, nu ezita să întrebi un specialist dacă procedurile sunt sigure sau îți vor dăuna în vreun fel. Și, dacă primești undă verde, bucură-te din plin de momentul tău de răsfăț: îl meriti!