Cele mai multe superstiţii se rezumă la a fi amuzante şi, în egală măsură, nevinovate. Superstiţiile au luat naştere cu foarte mulţi ani în urmă, pe vremea când oamenii căutau tot felul de răspunsuri la anumite aspecte legate de viaţa lor. Îşi au originea în explicaţiile pe care le dădeau bătrânii, în lipsa probelor medicale, anumitor boli cu care se năşteau copiii, acestea fiind asociate cu acţiunile mamei în timpul sarcinii. Multe credinţe s-au transmis din generaţie în generaţie, până în zilele noastre, însă mămicile moderne nu pun preţ pe ele, considerându-le un mijloc de distracţie şi amuzament.
1. Una dintre primele superstiţii legate de sarcină este aceea că femeia însărcinată nu are voie să mai facă sex, astfel micuţul din burtică putându-se dezvolta „nestingherit”. În fapt, dacă sarcina decurge normal, fără probleme, medicul nu îţi va interzice acest lucru, iar tu te vei putea bucura de nopţile de iubire până în ultimul trimestru de sarcină.
2. Altă superstiţie spune că femeia gravidă trebuie să mănânce cât pentru doi când este însărcinată. Fals. Prea multe kilograme adunate în timpul sarcinii nu numai că vor fi greu de dat jos, dar pot cauza anumite boli (hipertensiune arterială). Aşadar, hrăneşte-te echilibrat şi sănătos, astfel încât micuţul să primească toate elementele nutritive de care are nevoie, iar tu să te simţi confortabil.
3. În credinţa populară se mai spunea că a-i cumpăra cele necesare unui copil înainte de a veni pe lume aduce ghinion. Iarăşi o atitudine depăşită, ce nu trebuie luată în seamă. Este de preferat să pregăteşti toate cele necesare venirii pe lume a micuţului tău înainte de naştere, pentru că după aceea nu vei avea nimic şi nici liniştea de a face alegeri de calitate şi nu foarte costisitoare. Una peste alta, se spune că această superstiţie ar putea proveni de la faptul că, pe vremuri, nu se putea cunoaşte sexul copilului şi atunci era riscant să îi iei hăinuţe înainte. În prezent, ecografia oferă acest răspuns cu un grad de eroare din ce în ce mai mic, astfel că dispui de toate datele de care ai nevoie.
4. Se spune apoi că dacă ai burta mare, atunci ori aduci pe lume gemeni, ori bebeluşul este mare, şi invers, adică o burtă mică înseamnă un bebe mic. Nici acest lucru nu este adevărat. În general, mărimea burţii este dată de cantitatea de lichid amniotic în care pluteşte bebeluşul, şi nu are de-a face cu mărimea fătului.
5. O altă vorbă din bătrâni spune că dacă rămâi însărcinată şi nu spui, atunci vei aduce pe lume un copil mut. Nu-ţi fie teamă de aşa ceva, sunt doar presupuneri nefondate. De fapt, este mai mult decât indicat să anunţi marea veste doar atunci când te simţi pregătită şi vrei să le împărtăşeşti bucuria ta şi celorlalţi.
6. O altă discuţie se referă la arsurile stomacale din timpul sarcinii. Se spune că acestea apar dacă vei aduce pe lume un bebeluş cu mult păr, iar prezenţa greţurilor de dimineaţă poate indica sexul micuţului. Niciun studiu medical nu a evidenţiat însă o legătură între aceste simptome şi situaţia reală, fiind vorba despre afecţiuni foarte des întâlnite la gravide.
7. Credinţa populară mai spune că forma şi înălţimea burţii îţi poate indica sexul bebeluşului. Medicii spun că forma şi înălţimea burţii sunt determinate de tonusul uterului şi de poziţia fătului.
8. O altă superstiţie care ar putea să le sperie pe viitoarele mămici este aceea de a nu purta mărgele în jurul gâtului, sau de a nu ridica mâinile deasupra capului pentru că ar exista riscul de înnodare sau încurcare a cordonului ombilical. Nu-ţi face griji degeaba! Pentru a fi o mămică la modă, cochetă şi elegantă, bineînţeles că ai nevoie şi de accesorii. Nu renunţa la ele doar pentru nişte vorbe fără temei.
9. Practic cât de mare e lumea, tot atâtea superstiţii şi prejudecăţi există. În China, de exemplu, se spune că este indicat ca gravida să citească literatură de calitate deoarece acest lucru are un efect foarte bun asupra copilului nenăscut.
10. Pe de altă parte, se pare că în tradiţia chineză se spune că este foarte rău dacă gravida bârfeşte sau râde foarte tare.
11. Se mai spune că o femeie însărcinată nu ar trebui să meargă niciodată la funeralii şi că nicio lucrare de reparaţie sau construcţie nu ar trebui făcută în casa în care locuieşte o gravidă. Credinţa legată de funeralii există şi în Kenya unde se spune că o gravidă nu trebuie să vadă un decedat deoarece spiritul acestuia poate pune în pericol sarcina. Se mai spune că pentru a speria şi alunga spiritele rele, sub patul unde doarme gravida trebuie puse cuţite.
12. În Japonia se spune că o femeie gravidă nu trebuie să se uite niciodată la un foc pentru a nu exista riscul apariţiei unor pete pe corpul viitorului bebeluş.
13. În Mongolia se crede că, atunci când se întâlnesc, două gravide nu ar trebui să se atingă deoarece există riscul să se schimbe sexul viitorului bebeluş.
14. În Rusia oamenii cred că naşterea va fi uşoară dacă soţul şi soţia au curajul să îşi spună unul altuia numele iubiţilor avuţi înainte de căsătorie.
15. În Spania se crede că fontanela copilului poate fi afectată dacă gravida este supusă unor zgomote mult prea puternice.
16. În Portugalia se crede că o femeie care vrea să nască o fetiţă ar trebui să mănânce fructe şi legume rotunde, iar dacă vrea băieţel, atunci ar trebui să mănânce legume lungi, precum morcovi şi castraveţi.
17. Se spune că dacă viitoarea mamă ia ceva (o prună, un bob de strugure, o floare etc.) fără a cere permisiunea, undeva pe pielea copilului va apărea vitzibilă forma acelui obiect. Alţii spun că dacă mănânci în timpul sarcinii două fructe lipite, vei naşte gemeni, sau că nu e bine să priveşti insistent o persoană urâtă, căci copilul tău va fi la fel.
18. Conform aceleiaşi credinţe populare, se crede că dacă ai burta joasă, vei face băiat, iar dacă e înaltă, fată. Şi aspectul tenului gravidei poate fi un indiciu al sexului bebeluşului. Dacă ai tenul curat, vei naşte băiat. La fel şi dacă ţi se lăţeşte nasul. În schimb, dacă ţi se îngroaşă buzele şi îţi apar pete pe faţă, sigur vei face fată.
19. Dacă ai greţuri puternice dimineaţa şi poftă nestăpânită de dulciuri, vei face o fetiţă. Dacă mănânci sărat, atunci va fi băieţel. Dacă cineva îţi pune sare în cap fără să ştii, iar tu duci mâna la nas, atunci ai un băiat, iar dacă duci mâna la gură sau ochi, este fată.
20. Testul cu inelul este practicat şi în zilele noastre, pentru amuzament. Se leagă inelul cu un fir şi se ţine deasupra burţii. Dacă se roteşte este fată, dacă se balansează drept, este băiat. Şi testul cu lingura şi furculiţa este la modă. Se ascund sub două perne, fără ştirea gravidei, o lingură şi o furculiţă. Dacă femeia se aşază pe lingură, va naşte o fetiţă, dacă se aşază pe furculiţă, va naşte un băiat.
Chiar dacă toate aceste credinţe şi superstiţii te distrează, este recomandat să te bazezi doar pe adevărurile ştiinţifice. Medicul şi aparatura medicală îţi oferă informaţii sigure, demne de luat în seamă şi, în plus, nici nu periclitează starea ta de sănătate sau pe cea a viitorului tău bebeluş.