În trecut, cele mai multe femei deveneau mame până în 25 de ani. În prezent, în Europa, vârsta medie la care o femeie devine mamă este de 30,6 ani. Cuplurile iau în calcul situaţia financiară, locul de muncă, disponibilitatea părinţilor pentru ajutor în creşterea copiilor, iar considerentele biologice sunt lăsate pe ultima sută de metri. Doar că fertilitatea scade odată cu vârsta… Mai nou, pandemia de COVID-19 îi face pe tineri să se gândească mai bine dacă vor să conceapă un copil.
Medicul primar ginecolog-obstetrician Gheorghe Gică este de altă parere şi vine cu răspunsuri încurajatoare privind sarcina şi naşterea în an pandemic şi nu numai.
”Pandemia nu trebuie să reprezinte un motiv pentru amânarea conceperii unui copil. Cuplurile care îşi doresc să aibă copii trebuie să discute şi să evalueze situaţia lor specifică, împreună cu medicul ginecolog, pentru ca sarcina să decurgă în parametri optimi, chiar şi în vreme de pandemie.”, susține ginecologul.
Totodată, el a vorbit și despre măsurile pe care trebuie să le ia femeile care nasc în perioada pandemiei.
”Este foarte important ca viitoarele mămici care urmează să nască şi ajung în maternitate să se simtă în siguranţă. De aceea, în spital, adiţional cadrelor medicale, toate gravidele sunt testate COVID-19 începand cu săptămâna 37 de sarcină. În cazul în care naşterea are loc fără testare în prealabil, pacienta va fi testată la internare şi va fi direcţionată pe un circuit separat către sala de naşteri, unde va primi îngrijiri şi va sta în izolare până la momentul rezultatului testului PCR. Pentru siguranţa tuturor din spital, din păcate, nu sunt permise vizitele. Cu familia, proaspetele mămici folosesc mijloace de comunicare online.”, a mai adăugat medicul.