Foliculometria reprezintă un proces de monitorizare cu ultrasunete a dezvoltării folicului de la începutul ciclului menstrual. Aceasta este una dintre cele mai eficiente modalități de a determina ovulația.

Totul despre monitorizarea cu ultrasunete (foliculometrie)

Monitorizarea cu ultrasunete presupune urmărirea în dinamică a modificărilor care au loc în ovare și uter pe parcursul ciclului menstrual cu ajutorul aparatului de ultrasunete.

Posibilitățile monitorizării cu ultrasunete

Avantaje: permite evaluarea stării generale a uterului și ovarelor, corespunderea lor cu fazele ciclului menstrual și identificarea anumitor anomalii (de exemplu, chisturi și miomuri); permite monitorizarea creșterii foliculilor în ovare, a ovulației și dezvoltării corpului galben (corpus luteum); determinarea dereglărilor de ovulație; permite evaluarea modificărilor ciclice în endometrie și determinarea anumitor disfuncționalități; în cazul ciclurilor neregulate, permite stabilirea cauzelor întârzierilor. Ultrasonografia permite, de asemenea, stabilirea semnelor indirecte ale procesului aderențial și ale endometriozei externe extinse, precum și ale adenomiozei. Dar toate acestea pot fi stabilite doar de un medic competent.

Dezavantaje: în mâinile unui specialist necalificat, metoda își pierde valoarea și caracterul informativ, transformându-se într-o risipă de bani sau (și mai rău) în diagnoze incorecte, „tratament” inutil și nervi pierduți pentru femeie.

Limitări: examenul cu ultrasunete nu oferă informații privind permeabilitatea trompelor uterine, prezența proceselor aderențiale, inflamațiilor, endometriozei etc. (astfel de informații pot fi obținute doar prin laparoscopie).

Totul despre monitorizarea cu ultrasunete (foliculometrie)

Monitorizarea cu ultrasunete a creșterii și dezvoltării foliculilor (foliculometria)

În faza foliculară timpurie se dezvoltă concomitent, de obicei, câțiva foliculi. De regulă, unul dintre ei (foarte rar doi sau mai mulți) îi întrece în dezvoltare pe ceilalți – acesta este foliculul „dominant”. În acest moment dimensiunile lui depășesc 15 mm, iar restul sunt supuși dezvoltării inverse (atrezie). Foliculul dominant continuă să crească cu aproximativ 2-3 mm pe zi și, la momentul ovulației, diametrul lui atinge 18-24 mm. În cazul ciclului „ideal” de 28 de zile, prima ultrasonografie poate fi efectuată în zilele 8-10 ale ciclului sau imediat după terminarea menstruației (în cazul unui ciclu mai mare, respectiv mai târziu). Ulterior, ultrasonografiile se realizează la fiecare 1-2 zile. În funcție de rezultatele examenului curent, specialistul în ultrasonografie poate stabili următorul examen mai devreme sau mai târziu. Până în ziua în care se stabilește că ovulația a avut loc sau până începe următoarea menstruație, dacă ovulația, din anumite cauze, nu a avut loc.

Semnele ecografice ale ovulației sunt următoarele:

  • prezența foliculului dominant de dimensiuni corespunzătoare (18-24 mm) – înainte de ovulație;
  • prezența corpului galben în ovul și a lichidului liber peritoneal – imediat după ovulație.

Totodată, este foarte important să menționăm că (de exemplu) vizualizarea foliculului de 15 mm și a corpului galben în locul acestuia peste o săptămână nu reprezintă o garanție sută la sută a unei ovulații complete. La fel ca și un examen unic care nu a arătat foliculul dominant sau corpul galben într-o anumită zi. În astfel de cazuri este nevoie de o monitorizare mai atentă și mai frecventă.

Totul despre monitorizarea cu ultrasunete (foliculometrie)

Cauzele și simptomele problemelor legate de concepție pot fi diferite, dar acestea trebuie soluționate în complex – revizuiți-vă modul de viață, alimentația, practicați sportul, eliminați toți factorii negativi din viața voastră și a familiei voastre. Este singura cale care vă poate ajuta să restabiliți și să mențineți starea de sănătate. Nu vorbim aici de a susține sănătatea prin metode medicale pentru o scurtă perioadă de timp, ci de a o restabili. Să fim sinceri, în prezent medicina oficială NU cunoaște metode care să garanteze restabilirea sănătății reproductive a femeii. Este posibil să o susținem și să o ajutăm pentru o zi, o lună, un an. Însă, după cum arată experiența, în majoritatea cazurilor un astfel de „tratament” are, în cel mai bun caz, un efect temporar și de scurtă durată. Dacă vă continuați modul vechi de viață, toate problemele vor reveni foarte curând, mai ales în cazul în care cauzele nu au fost eliminate.  

Sursa