Sunteți un cuplu fericit, împlinit, cu experiențe de viață frumoase și simțiți că a venit momentul să intrați în rândul părinților. Ați discutat cu prieteni deveniți deja părinți și sunteți siguri că un copil este ceea ce vă lipsește acum. Deoarece ați așteptat momentul potrivit pentru venirea pe lume a bebelușului, este bine să vă informați, încă dinainte de a concepe un copil, despre câteva aspecte care vă vor ajuta în acest demers.
Eu și soțul meu ne gândim să concepem un copil. Ce întrebări ar trebui să-i adresez medicului meu?
Faptul că te-ai decis să-ți consulți medicul pentru a fi informată asupra tuturor lucrurilor pe care ar trebui să le știi despre sarcină este un gest demn de lăudat. În timpul vizitei medicale, tu și medicul ar trebui să abordați anumite subiecte care te vor ajuta să ai o sarcină sănătoasă. Acesta este un exemplu de întrebări pe care le-ai putea adresa doctorului:
- trecutul meu medical și al familiei mele îmi va afecta sarcina?
- medicamentele pe care le iau în acest moment îmi vor afecta sarcina?
- este nevoie de anumite vaccinări?
- mănânc corect?
- trebuie să iau vitamine?
- dar despre efortul fizic?
Pot începe să concep un copil imediat după ce am luat ultima pilulă anticoncepțională?
Nu se cunosc efecte adverse ale conceperii imediat după întreruperea administrării anticoncepționalelor. Totuși, procedând în acest fel, este posibil să întâmpinați greutăți în calcularea datei când va trebui să nașteți. Ciclul menstrual al unei femei este, de obicei, neregulat imediat după încetarea luării contraceptivelor orale. În particular, momentul ovulației în timpul primului ciclu este greu previzibilă. Deci, dacă ar fi să concepi un copil în timpul primului ciclu menstrual, metoda standard de estimare a sarcinii prin indicarea exactă a primei zi din ciclu nu poate fi totalmente sigură. Ideal ar fi ca, odată încetată administrarea pilulelor, să folosești o metodă-barieră de contracepție (prezervativ, diafragmă, spermicide) pentru 2-3 luni înainte de a încerca să concepi. Dacă rămâi însărcinată în aceste luni, este recomandabil să folosești o metodă alternativă de estimare a sarcinii, cum ar fi un test cu ultrasunete.
Am încetat să mai iau pilule după ce le-am folosit timp de 10 ani. Dar încă nu am avut menstruație. Este ceva în neregulă?
Câteodată ovarele tale au nevoie de ceva timp pentru a se reface odată ce ai încetat luarea pilulelor. Dar trebuie să ai ciclu menstrual până în cea de-a treia lună de la încetarea administrării contraceptivelor. În caz contrar, ar trebui să consulți un medic pentru a-ți face niște teste și a-ți prescrie anumite medicamente pentru a-ți stimula ovulația.
Soțul meu fumează și bea multă cafea. Acest lucru va afecta precesul de concepție?
Nu există nicio dovadă că nicotina din țigări sau cofeina din cafeaua consumată de bărbat afectează capacitatea de concepere sau cauzează defecte ale fătului. În schimb, există alte motive îngrijorătoare în legătură cu prezența unui fumător în casă. Fumatul reprezintă un pericol pentru copilul tău și pentru tine când ești însărcinată. O femeie gravidă expusă fumului de tutun are un risc crescut de a avea o naștere prematură, precum și alte complicații. După ce se va naște copilul tău, expunerea lui la fumul de țigară poate mări riscul apariției Sindromului Morții Infantile Subite (SMIS) sau poate duce la tulburări respiratorii ale nou-născutului. Mai mult, trebuie să fii atentă la efectele adverse – inclusiv asocieri cu cancerul de plămâni și boli ale inimii – pe care fumatul le are asupra sănătății soțului tău.
Este posibil să fii însărcinată chiar dacă ai avut o ligatură tubară (legarea trompelor)?
Da, nicio metodă de sterilizare nu e 100% efectivă. Ratele de eșec variază în funcție de tipul de operație executat, dar, per ansamblu, rata eșecului în cazul legării trompelor este de 1:200 de operații realizate.
Nu-mi amintesc dacă am avut vreodată vărsat de vânt. Ar trebui să mă vaccinez înainte de a rămâne însărcinată?
Este periculos să faci vărsat de vânt în timp ce ești însărcinată. În timpul primelor luni de sarcină, pot apărea anormalități ale fătului, inclusiv malformații ale membrelor sau retardare mintală. Spre sfârșitul sarcinii, se poate ajunge la o formă de pneumonie gravă, chiar fatală pentru mămică. Un simplu test de sânge îți poate spune dacă ai avut sau nu vărsat de vânt. Dacă rezultatele testului sunt negative, ar trebui să te vaccinezi înainte de a rămâne însărcinată. Doctorul tău te va sfătui, probabil, să aștepți trei luni după imunizare pentru a încerca să concepi un copil. Vaccinul include un virus viu și chiar dacă acesta nu presupune un grad de risc asemănător contractării vărsatului de vânt, doctoii sfătuiesc pacienții să aștepte, doar pentru a fi precauți.
Mi-au trebuit doi ani pentru a concepe primul copil. Să ne așteptăm tot la o așa perioadă îndelungată pentru a rămâne însărcinată?
Dac medicul tău nu a identificat vreo cauză pentru întârzierea în concepție, atunci faptul că ați avut o sarcină normală face ca, statistic vorbind, să puteți concepe un al doilea copil. Totuși, dacă nu reușești să rămâi gravidă în decursul unui an de zile, este recomandabil să consultați un medic.