Embrionul obținut din celulele sexuale ale taților cu vârsta mai mare de 50 de ani se dezvoltă cu 35 la sută mai lent și se fixează mai greu de pereții uterului, afirmă cercetătorii americani. Tot ei au aflat la ce vârstă bărbații trebuie să trateze cu precauție problema procreării.

Embrionii obținuți din celule sexuale ale partenerilor mai în vârstă se dezvoltă mai lent decât embrionii bărbaților mai tineri, anunță Daily Mail, care face referire la un raport prezentat la conferința Societății Americane al Medicinii Reproductive.

Potrivit datelor reproductologilor centrului de cercetare din Boston, embrionii obținuți din celulele sexuale ale bărbaților cu vârsta de peste 50 de ani se dezvoltă cu 35 la sută mai lent decât a bărbaților de până la 35 de ani. Astfel de embrioni ajung la stadiul de blastocist, după care se fixează de pereții uterului cu 4,3 la sută mai târziu. La astfel de concluzii au ajuns cercetătorii după ce au analizat o serie înregistrări video care surprind dezvoltarea a 3532 de embrioni ai 527 perechi.

Centrul medical Weill Cornell Medicine a ajuns la concluzia că odată cu vârsta celulele sexuale masculine acumulează un set de mutații. Odată cu înaintare în vârstă, sporește probabilitatea aneuploidiei — cantitatea anormală de cromozomi în celule. În legătură cu aceasta, crește riscul dezvoltării unor patologii a embrionului.

Reproductologii au ajuns la astfel de concluzii după ce au monitorizat șapte grupuri de persoane cu vârsta cuprinsă între 25 și 55 de ani. De cele mai dese ori, ambele defecte se observă la bărbați mai în vârstă de 55 de ani.