După ce a făcut toate analizele și investigațiile medicale necesare, o bloggeriță și soțul ei au decis că a venit momentul să se apuce la modul cel mai serios de conceperea copilului la care visau de mult timp. Odată cu trecerea timpului, cuplul și-a dat seama că ceva nu este în regulă, deși urmau absolut toate sfaturile specialiștilor și tot ce mai găseau pe internet.
”Medicul ginecolog ne-a zis că trebuie să vorbească foarte clar și deschis cu noi despre preconcepție. Ne-a pus o serie de întrebări care ne-a făcut să roșim până în vârfurile urechilor, dar având în vedere conjunctura medicală și scopul de a avea un copil am răspuns amândoi cât am putut de sincer. În felul acesta medicul ne-a oferit câteva sfaturi, remarcând niște greșeli pe care noi le făceam în concepție și culmea, ne-a spus că sunt foarte comune, de aceea există planingul familial, astfel încât cuplurile să fie informate de cadre medicale specializate în fertilitate și psihologia de cuplu.”, mărturisește bloggerița.
Prin urmare, ea a decis să-și împărtășească experiența cu alte cupluri care încearcă de mai multă vreme să conceapă un copil, însă fără un rezultat.
Adevărata perioada fertilă
Eu îmi calculam perioada fertilă ca fiind a 14-a zi de la ultima sângerare, ceea ce s-a dovedit a nu fi așa în cazul meu. Perioada fertilă trebuie calculată atât după calendar în funcție de ciclul fiecărei femei, cât și prin intermediul măsurării temperaturii bazale în cazul unor ovulații spontane, apărute mai devreme sau mai târziu față de calculul calendaristic. Așadar, aveam cinci zile la dispoziție să concep în funcție de perioada mea de ovulație proprie, pe care am învățat să o calculez.
“Protejarea” spermei
Soțul meu se pregătea atunci când știa că urmează perioada fertilă, iar când spun “pregătea” mă refer că perioada fertilă era precedată de o perioadă de câteva zile de abstinență, pe principiul că așa “protejam” sperma, cu gândul că ar fi mai fertilă. Din păcate greșeam și de data aceasta, medicul ne-a spus că din contra, dacă el este mai activ, producția de spermatozoizi este stimulată. Încă o greșeală pe care noi o făceam.
Lubrifiantul
Lubrifiantul îl foloseam probabil din aceleași motive pe care le au și alte cupluri când îl folosesc. Apoi am aflat că lubrifiantul poate avea efecte iritative și participa și el la imposibilitatea de a rămâne însărcinată. Ca atare, am renunțat la lubrifiant.
Odihna și alimentația
Medicul mi-a sugerat să mă odihnesc, să dorm măcar 7 ore pe noapte, astfel încât să îmi las corpul să se refacă, să se pregătească pentru concepere. Mi-a mai spus că un program de somn ar fi ideal și că cel mai important este să dorm noaptea, nu ziua.
Alimentația joacă și ea un rol deosebit de important în fertilitate, așadar mi-a interzis să mai mănânc fast-food, să consum mezeluri și conserve. Mi-a sugerat cereale, fructe, legume, lactate, nuci, alune crude și mult pește și fructe de mare.
Mi-a spus că sunt norocoasă că nu sunt supraponderală, fiindcă surplusul de țesut gras joacă și el un rol în concepție – unul negativ.
”După 4 luni am rămas însărcinată și am născut un băiețel foarte sănătos! Vă doresc mult succes și vouă!”, a conchis femeia.