Deja de mai mulți ani, subiectul în cauză este motiv de discuție în mediul medicilor ginecologi-obstetricieni. Se consideră că nașterea naturală, după o operație cezariană suportată anterior, este însoțită de mai multe riscuri sporite atât pentru mamă cât și pentru făt în comparație cu o operație cezariană planificată. De ce?
Potrivit datelor din anul 2012, în Marea Britanie, 13 % dintre femeile cu cicatrice pe uter au născut pe cale naturală, iar 75 % nu au prezentat complicații în timpul nașterii naturale după ce anterior au suportat o operație cezariană. În ceea ce privește complicațiile pentru nou-născut , potrivit datelor statistice din SUA și Europa, aproximativ la 1 din 2000 de nașteri naturale după operație cezariană, s-a produs complicații neurologice sau hipoxie fetală. Rupturi uterine se produc în mai puțin de 1% din cazuri.
Cine poate naște natural după ce a suportat o operație cezariană?
Potrivit dispozițiilor Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie (ASOG), nașterea vaginal poate fi admisă în cazul în care:
• În timpul operației cezariene anterioare, tăietura a fost făcută orizontal (operație cezariană clasică), ci nu sub formă de T (asemenea tăietură sporește considerabil riscul unei rupturi uterine în cazul nașterii naturale);
• Anterior, femeia nu a mai suferit nici un fel de intervenții la uter în afară de operația cezariană (cum ar fi, de exemplu, miometcomia - procedura chirurgicală de ablație a fibroamelor (mioamelor) uterine).
• Nu există afecțiuni somatice grave sau complicații obstetrice (cum ar fi, de exemplu, placenta previa, sau fibrom uterin mai mare), ce poate crea riscuri suplimentare în timpul nașterii naturale.
• Nașterea este programată într-o instituție medicală unde activează specialiști de înaltă calificare și unde există toate cele necesare pentru o operație cezariană în regim de urgență, în cazul în care apare această necesitate;
• Nașterea este programată într-o instituție medicală unde activează anesteziolog și reanimator pentru copii pentru acordarea ajutorului de urgență atât femeii cât și nou-născutului, în cazul în care apare această necesitate.
Dacă aveți deja un istoric de cezariană, printre factorii care influențează decizia medicului de a efectua o intervenție repetată de acest gen în detrimentul nașterii naturale, sunt următoarele:
- vârsta mamei (mai mare de 35 de ani);
- masa corpului sporită;
- greutatea mare a fătului (mai mult de 4000 gr.);
- sarcina de 40 și mai multe săptămâni;
- perioada scurtă între sarcini (18 și mai puține luni).
În orice caz, decizia este luată individual de medicul specialist pentru fiecare caz în parte.
Care sunt avantajele nașterii naturale în comparație cu cezariana?
Prin nașterea naturală de succes se evită toate riscurile legate de intervențiile chirurgicale pe abdomen și anume:
- riscul sporit de hemoragie (uneori poate necesita transfuzii de sânge sau histerectomie (extirparea uterului));
- infectarea sau traumatizarea organelor apropiate în timpul intervenției;
- va reduce timpul necesar de a sta la evidență în staționar, întrucât, perioada de recuperare după o operație cezariană este mult mai lungă și neconfortabilă comparativ cu nașterea naturală;
Odată ce se planifică încă o sarcină, femeia trebuie să aibă în vedere faptul că fiecare operație cezariană sporește riscul de placenta previa și concreșterea placentară, care poate provoca sângerări mai intense în timpul nașterii și histerectomie.
Riscurile ce implică nașterea naturală
În cazul nașterii naturale după o operație cezariană suportată anterior, există un risc minim (1%) de ruptură uterină în locul cicatricii rămasă de la operația cezariană precedentă.
De asemenea, trebuie de menționat că riscurile operației cezariene sunt valabile pentru toate nașterile, iar în cazul unei operații cezariene de urgență, după o încercare nereușită de a naște natural, riscurile sunt mult mai mari decât în cazul unei intervenții planificate. De exemplu – hemoragie, transfuzie sau histerectomie. În cazul nașterii naturale prelungite și complicate, de asemenea, există riscuri pentru nou-născut – complicații neurologice și hipoxie.