În cazul femeilor contemporane, menopauza apare în jurul vârstei de 45 – 55 de ani, este o vârstă perfectă, erorile trecutului au rămas undeva în spate și, de regulă, femeia este încrezută în sine, ea deja are copii, uneori chiar și nepoți. În sfârșit… a apărut timp și pentru dragoste.
Este oare nevoie de contracepție după 45 de ani?
Pe parcursul a încă 3 – 5 ani după ce dispare ciclul menstrual, în ovare se mai păstrează foliculii. Din această cauză, și după 45 de ani, contracepția este o necesitate. Cazurile de graviditate la această vârstă nu sunt o raritate, așa că și acum este nevoie să folosiți prezervativul. Potrivi Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a evita problemele și complicațiile pe care le poate provoca o eventuală sarcină, femeilor li se recomandă să utilizeze metodele de contracepție încă un an de la instalarea menopauzei.
De regulă, la vârsta de 40 de ani, problema legată de planificarea numărului de copii este, deja, soluționată. De aceea, contracepția după 45 de ani previne complicațiile periculoase care pot apărea, de exemplu, dacă la vârsta respectivă va trebui întreruptă artificial o sarcină. La această vârstă, avortul poate genera o serie de procese inflamatorii, trecerea complicată peste menopauză, chiar și la dezvoltarea unei fibrom. Contracepția după 45 de ani contribuie, de asemenea, la prevenirea unor astfel de probleme ca prolapsul vaginului și uterului.
Aproximativ 10 la sută dintre femeile la această vârstă, au suferit anumite intervenții la organele genitale, contraceptivele luate în urma unor astfel de intervenții, previne afectarea altor organe și sisteme, care pot avea de suferit în urma complicațiilor în cazul unei sarcini accidentale.
Este de remarcat faptul că, după 45 de ani, contraceptivele trebuie să fie selectate având în vedere toate problemele dobândite ale organismului, precum și să fie maxim tolerate.
Din această cauză, medicii recomandă metodele chimice și anume - spermicidele – ele pot fi contraindicate doare în cazul intoleranței individuale sau vaginită. În restul cazurilor – este o metodă ideală de contracepție pentru femeile ce au trecut de 45 de ani.
Spermicidele trebuie să fie administrate strict după instrucție. De regulă, la această vârstă, femeile sunt suficient de atente în raport cu sănătatea lor, iar relațiile conjugale nu mai sunt atât de ”grăbite”, respectiv, riscul unei sarcini este foarte mic.
Apropo, întrucât după încetarea menstruației, de multe ori apare problema uscăciunii vaginale, spermicidele vin să soluționeze și acest disconfort.
Putem concluziona că după vârsta de mijloc, contracepția este importantă, posibilă și nu chiar atât de problematică.