Laparoscopia este o invenție medicală minunată, care permite, practic printr-o metodă foarte simplă, de a efectua un șir de proceduri de diagnostic și tratament în ginecologie și medicina reproductivă. Pentru foarte multe femei, laparoscopia le-a dăruit șansa de a deveni mame. Dacă vreți să vă aflați în rândul acestora, atunci trebuie să manifestați o atitudine absolut responsabilă pentru sănătatea dumneavoastră.
Prin ce se deosebește pregătirea de sarcină obișnuită de cea de după laparoscopie?
Trebuie să începem de la faptul că, în orice situație, medicii recomandă pregătirea pentru concepere în decursul a trei luni de zile. Asta, de regulă, nu presupune acțiuni speciale: modul sănătos de viață, excluderea factorilor nocivi de mediu, inclusiv, casnici și industriali, alimentația corectă, stare de confort psihologic.
Dacă e să vorbim despre laparoscopie ca despre o intervenție operativă, trebuie să o examinăm din perspectiva traumatismului orga
nelor interne, influența preparatelor administrate pentru anestezie, tratamentul medicamentos ulterior.
Separat urmează să fie evaluat gradul intervenției în timpul laparoscopiei: uneori, laparoscopia este efectuată în scop diagnostic, de aceea, traumatismul intra-operator este minim.
Absolut diferit stau lucrurile atunci când medicii se văd nevoiți să recurgă la manipulații chirurgicale - excizia uterului, trompelor uterine sau ovarelor, uneori chiar eliminarea unor părți ale organelor. În legătură cu acest fapt, devine clar faptul că recomandările legate de planificarea sarcinii urmează să fie individualizate și luate în calcul circumstanțele fiecărui caz în parte.
De aceea, optime pot fi următoarele recomandări:
1. Respectarea intervalului minim de trei luni după intervenție.
2. efectuarea procedurilor de tratament sau de reabilitare pentru restabilirea sănătății și funcționării organelor și sistemelor interne, în primul rând a celor reproductive.
3. Excluderea altor medicamente pe parcursul perioadei sus menționate.
4. Modul sănătos de viață.
5. Consultarea obligatorie a medicului ginecolog sau specialistului în reproducere în ceea ce privește alegerea metodei optime de contracepție pentru perioada respectivă.
6. Pregătirea preconcepție, care și rezumă cu respectarea tuturor regulilor menționate mai sus.