Deja peste 20 de ani, metoda fertilizării artificiale sau in vitro (FIV) este implementată în viața noastră și dă naștere noilor suflete. Este de remarcat că FIV a venit în ajutorul mai multor cupluri dându-le speranță de viitor, să nască și să educe copii minunați.
Dorința firească – fertilizarea artificială
Astăzi, viața noastră se schimbă cu pași grăbiți, se schimbă sub toate aspectele sale. Și chiar în ceea ce privește nașterea unui copil, progresul și tehnologiile avansează uimitor.
Spre bucuria multor cupluri fără copii, fertilizarea artificială le oferă șansa de a deveni părinți, de a auzi primul strigăt al mult așteptatului lor copil, să simtă toată dragostea și afecțiunea față de micuțul lor îngeraș. Fără a intra în detalii medicale complicate, putem doar remarca că FIV și maternitatea surogat – sunt două lucruri complet diferite. Însă, pentru mintea unui om simplu – este vorba despre același lucru, diferența constă doar în detalii. Atunci când decid să recurgă la fertilizarea artificială, cuplul începe să clarifice nu doar aspectele medicale dar și cele social-morale.
De aceea dificultățile ce țin de procedura FIV și relațiile în cuplu trebuie soluționate în complex. Nu încape nicio îndoială, cei doi soți trebuie să sufere multe pentru a se decide, într-un final să recurgă la fertilizarea artificială. Și dacă au luat, totuși, o atare decizie, nici procedura FIV și nici relațiile dintre ei nu trebuie să le dea motiv de careva îndoieli. Puneți-vă un scop – nașterea unui copil, a primului copil și chiar a moștenitorului. Soții trebuie să aibă încredere unul în celălalt, să aibă încredere în medici și să meargă insistent spre realizarea visului lor. În orice, mai ales dacă vorbim despre fertilizarea artificială, apar multe complicații și nuanțe. De aceea, trebuie să discutați cu medicul atât despre organizarea FIV, cât și despre relațiile cu eventualii donatori sau mamele surogat. Aceste subiecte trebuie să fie discutate și cu rudele, pentru că înțelegerea și susținerea din partea familiei este oricând necesară. Dacă urmașii sunt așteptați în familie cu mare nerăbdare, fertilizarea artificială este o metodă perfectă de soluționare a unor probleme.
Dificil de tratat – ușor de născut
Severitatea îndoielilor care vă tot macină, lipsa de încredere, temerile cuprind atât soțul cât și soția atunci când cei doi încep pregătirile necesare pentru fertilizarea in vitro. Nevoia de a tot umbla pe la doctori, policlinică, de a face analize și controale medicale - toate acestea fac parte din această procedură. Și dacă ambii soți sunt cointeresați să ajungă la un rezultat – sarcina mult așteptată, ei nu se vor speria de toate acestea, iar relațiile dintre ei se vor menține ca și odinioară. Nu trebuie să uităm despre faptul c bărbatul și femeia percep informația, ca și realitatea înconjurătoare, absolut diferit. De aceea, de multe ori, în familie se pot isca neînțelegeri sau chiar conflicte pe fundalul vizitelor interminabile la instituțiile medicale. În perioada complicată de pregătire pentru FIV se pot complica și relațiile dintre soți. Soțul trebuie să-i ofere soției sale mai multă atenție, grijă, afecțiune și susținere. Însă, bărbatul nu înțeleg tot timpul acest lucru, iar uneori nici nu dorește să cheltuiască energie spirituală pentru soția sa. Din păcate, există și cazuri când bărbatul pur și simplu nu știe să rostească cuvinte blânde și afectuoase, sau să se comporte în acest fel cu soția sa. Evident, un atare comportament din partea soțului nu va face decât să supere, înrăiască și să irite femeia. Însă, fiind mai înțeleaptă și răbdătoare, ea trebuie să se gândească asupra motivelor care au generat acest comportament din partea soțului, să discute cu el. Este posibil să fie necesar să-și manifeste calitățile sale materne și talentele pedagogice în raport cu propriul ei soți, să-i explice de ce el nu are dreptate.
Uneori se mai întâmplă că bărbații nu înțeleg, până la urmă, care este necesitatea și importanța vizitelor la medic pentru procedura FIV. În acest caz, relațiile dintre soți devin tensionate. Dacă, însă, bărbatul va ști că anume de el depinde nașterea viitorului lor copil sănătos, conștiința dânsului se va schimba. Se va schimba și atitudinea lui față de procedurile medicale, dar și față de soția sa. Cel mai important, însă, este sentimentul lui patern. Mai devreme sau mai târziu va apărea cu siguranță. Pentru că a fi tată este la fel de frumos ca și rolul de mamă.
Problemele fertilizării in vitro: pro și contra
Nu încape nicio îndoială, fertilizarea in vitro este o procedură benefică și necesară. Fertilizarea artificială vine să soluționeze problemele multor familii, multor oameni. Însă, această medalie are și revers. De exemplu – FIV și atitudinea religiei față de această procedură. Nu fiecare confesiune religioasă își va da acordul pentru implicarea în ”voia Domnului”. Se consideră că nu este voie să te implici în taina care stă doar în puterea lui Dumnezeu. Acum, însă, această funcția poet fi îndeplinită și de către un muritor de rând – de un medic. Totuși, fertilizarea in vitro are și un avantaj important. Întrucât ovulele fertilizate ale mamei se introduc mai multe (pentru siguranță), se poate regula nu doar numărul viitorilor copii, dar și sexul acestora, ceea ce nu este mai puțin important. Se cunoaște un caz când familia unui preot creștin fără copii, s-a decis să recurgă la FIV, în consecință s-a ales cu 6 copilași: atât fete cât și băieți.
La capitolul dezavantaje putem menționa cheltuielile mari: de timp, forțe spirituale, financiare. Pentru că procedura care solicită timp, este complicată din punct de vedere tehnic, mai este și foarte scumpă. Nu în zadar multe state din lume au grijă de cetățenii lor și situația demografică, alocă surse financiare pentru familiile care sunt de acord să recurgă la FIV. Pregătirea fizică și morală pentru FIV, buna relație dintre soți nu trebuie decât să fortifice intenția de a aduce pe lume copii sănătoși. Iar greutățile care apar – ele sunt trecătoare. Având un scop atât de important în față – mergeți înainte și nu merită să vă concentrați pe problemele care apar.