Contracepția de urgență este una din metodele de prevenire a sarcinii nedorite în urma unei relații sexuale neprotejate. Adică, atunci când la partenerul dvs.s-a rupt prezervativul (cel mai sigur contraceptiv în prezent) sau chiar a uitat să și-l pună. Mai multe preparate medicamentoase ajută să preveniți concepția în primele câteva ore (zeci de ore) după ce ați avut o relație sexuală. S-ar părea că este o metodă foarte confortabilă. Având în geantă astfel de pastile poți să nu-ți faci griji despre consecințele unui act sexual întâmplator, cu excepția bolilor venerice. Totul însă nu este atât de simplu cum pare la prima vedere.
De ce practic toți medicii-ginecologi declară la unison, că contraceptivele de urgență pot fi folosite doar în cazuri de excepție sau foarte rar? Vom încerca să răspundem la această întrebare. Așa dar organismul unei femei apt de concepție se produce doi hormoni: estrogenul și progesteronul. Primul contribuie la crearea ovulului și disponibilitatea lui de a concepe. Cel de-al doilea hormon are un efect contrar opus. În perioada ciclului menstrual, un hormon sau altul câștigă întâietatea. Respectiv, organismul femeii în unele perioade (când nivelul estrogenului este ridicat) poate concepe o nouă viață, iar atunci când progesteronul are un nivel ridicat – practic nu.
De regulă, contraceptivele de urgență conțin progesteron sintetic. O pastilă majorează nivelul progesteronului într-atât, că ovulul pregătit pentru concepție moare. Majoritatea contraceptivelor, precum ”Postinor”, care se bucură de o mare popularitate necesită o administrare repetată. Și asta din cauză, că peste 24 de ore, nivelul progesteronului ridicat artificial scade practic în jumătate, iar dacă după primul ”atac” ovul supraviețuiește, atunci după administrarea repetată – nu are nicio șansă. În așa fel contraceptivele de urgență sunt eficiente în lupta împotriva unei vieți noi în proporție de cca 100% .
Apropo, dacă vă veți aminti de contracepție peste 3 zile după actul sexual, atunci nici o doză de medicament nu va fi utilă.
De ce totuși ar fi bine să evităm contracepția urgentă? În primul rand, astfel de experimente, precum modificarea bruscă a ciclului menstrual este însoțită de complicații în sistemul reproductiv. Introducerea progesteronului artificial influențează asupra echilibrului hormonal din organism. Totodată, timp de o perioadă de până la două luni, sistemul reproductiv se va comporta inadecvat, provocând încălcări ale ciclului menstrual. În al doilea rand, mărirea nivelului de hormoni influențează nu doar ovulul – ci este afectat ficatul, rinichii și sistemul nervos.
Iată de ce ginecologii nu recomandă utilizarea unor astfel de metode cardinale mai des decât o dată în jumătate de an. Medicii recomandă să vă gândiți bine înainte de a vă dezechilibra organismul, afectând serios activitatea lui.