Pentru unele cupluri este mai greu decât pentru altele să aibă copii. Experții în fertilitate precum Dr. Andrew Orr au găsit unele cauze probleme comune la cei care întâmpină probleme cu concepția. Iar unele dintre acestea sunt mai ușor de rezolvat decât ți-ai putea imagina. Orr le sugerează femeilor să-și pună 9 întrebări importante, iar după ce vor afla răspunsurile, vor crește șansele de concepție.
1. Există vreo sursă de stres în viața mea?
Stresul are un impact mare în șansele de a rămâne însărcinată. Acordă câteva minute la următoarele lucruri:
- Muncești prea mult?
- Te îngrijorezi adesea?
- Duci un stil de viață haotic?
- Știi cum să te relaxezi?
„Stresul constant stă la baza multor probleme legate de fertilitate. Dacă nu știi cum să gestionezi stresul ori să te relaxezi, caută un ajutor de specialitate. Stresul poate duce de la scădere a producției de spermă până la endometrioză”, spune Dr. Orr.
2. Faci suficient sex sau la timpul potrivit?
Pare o întrebare cu un răspuns la mintea cocoșului, însă este o problemă destul de comună. Femeile pot ovula oricând între ziua 7 și cea 24. Iar dacă voi încercați să concepeți un copil în jurul zilei 14, s-ar putea ca femeia să fi ieșit deja din ovulație. Pentru că femeile sunt fertile doar două zile pe lună, trebuie să faceți dragoste cel puțin din două în două zile între zilele 7 și 24. Amintește-ți că nu poți rămâne însărcinată dacă nu faci sex și nu poți rămâne însărcinată decât dacă ești la ovulație.
3. Faci tipul potrivit de sex?
Știai că dacă femeia are orgasm cresc șansele de a rămâne însărcinată? Este foarte, foarte important ca femeia să ajungă la orgasm în timpul sexului pentru a crește șansele să rămână gravidă. Dacă femeia nu are orgasm, atunci s-ar putea să nu rămână însărcinată. De ce? Orgasmul joacă următoarele roluri:
- creează un mediu mai stabil și protector în vagin pentru spermă;
- mușchii vaginului atrag în interior sperma;
- eliberează hormonii necesari pentru a iniția sarcina, pentru a crea mediul perfect pentru concepție.
Tocmai de aceea este important ca ambii parteneri să se bucure de experiența sexuală. Problema este că în aceste zile oamenii sunt prea grăbiți pentru a face ceva pe îndelete.
4. Când ai fost ultima oară în vacanță?
Mulți oameni care au tot încercat să aibă copii reușesc să-și atingă obiectul atunci când se află în concediu. Acest lucru se întâmplă pentru că în concediu sunt mult mai relaxați, fac mai mult sex și sunt departe de mediul lor obișnuit. Acest lucru demonstrează, încă o dată, că stilul de viață și nivelul sexului au o influență majoră asupra unei potențiale sarcini.
5. Tu și partenerul tău v-ați făcut, de curând, analizele?
Multe persoane cred, greșit, că dacă în trecut rezultatele analizelor au fost excelente, înseamnă că nu mai trebuie să-și facă alte analize. Dacă au trecut mai mult de 6 luni de la ultima verificare, atunci este timpul să treci din nou pe la ginecolog.
Dr. Orr susține că femeile trebuie să facă periodic un test complet al hormonilor, iar bărbați un test al spermei. „Chiar dacă aveți deja un copil, sau ați făcut teste în trecut nu înseamnă că și în prezent totul este în regulă. Lucrurile se pot schimba, stresul, dieta și stilul de viață – au un impact asupra fertilității.”
6. Dormi suficient de mult?
Și lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra fertilității. „Este bine cunoscut că bărbații care lucrează în schimburi și cei care nu dorm suficient au probleme de fertilitate. Asigură-te că dormi cel puțin 8 ore pe noapte și că mergi în pat devreme”, recomanda Dr Orr.
7. Faci prea mult sport?
Prea multe exerciții fizice sunt la fel de periculoase precum lipsa de mișcare. Cei care exagerează cu spotul pot să aibă probleme și cu fertilitatea. Dacă faci prea mult sport, organismul tău secretă prea multă adrenalină, care cauzează o serie de probleme.
„Aceasta este cauza pentru care atletele de top nu au o menstruație regulată sau încep să sufere de oboseală cronică. Ei își suprasolicită corpul”, punctează Dr Orr.
8. Cum este dieta ta?
Fertilitatea este influențată mult și de modul în care te hrănești. „Dacă nu consumi suficienți nutrienți și compuși esențiali care să șuștină corpul, atunci acesta nu are cum să șuștină o sarcină”, avertizează Dr. Orr.
Este important să renunți la zahăr, la alimentele procesate, la băuturile carbogazoase, alcool și mâncare de tip fast food. În plus, dacă fumezi, organismul tău nu se află în cea mai bună formă, așa că ar fi recomandat să renunți la acest obicei dacă vrei să ai copii.
9. Tu știi să te relaxezi?
Când a fost ultima oară când ai făcut ceva pentru tine? Mulți oameni nu ies niciodată în oraș, iar viețile lor sunt încărcate cu întâlniri sau fac lucruri pentru alții. Dacă nu știi cum să te relaxezi, niciodată nu vei rămâne însărcinată. „Organismul are nevoie de timp pentru a se relaxa și a se reface. Dacă tu nu știi cum să te relazezi, atunci apelează la un ajutor de specialitate”, încheie Dr. Orr.