"Eu nu voi adăuga prea mult în greutate, luînd pastile anticoncepţionale?" Întrebări similare sunt date zilnic de mii de fete și femei, ce intenționează să înceapă contraceptive hormonale. Cea mai "teribilă" și cu un efect secundar inevitabil la pacientele care au primit contraceptive orale este considerată creşterea în greutate. Probabil, fiecare femeie printre prietenele sale va găsi cu siguranță un prim exemplu de model care, după ce a primit contraceptivele orale, dintr-o doamnă subțire s-a transformat într-o "femeie oribil de grasă".
Cine și când a început să țese povești de groază de încurcare cu privire la inevitabilitatea de obezitate în timp ce iau contraceptive orale nu ne cunoaşte, dar ne putem imagina. Cele mai vechi pilule anticoncepţionale conţin o doză foarte mare de estrogen - 50 mcg (care era de două ori mai mare decît în medicamentele moderne). Prin urmare, au existat efecte secundare, cum ar fi tulburările metabolice, evitarea lor era practic imposibilă. La femei era dereglat metabolismul, ceea ce ducea la acumularea grăsimilor (în principal la abdomen - buzunarele grase în jurul abdomenului) și, în consecință, crește în greutate.
Cu trecerea timpului, acțiunea medicamentelor contraceptive asupra organismului femeilor, a continuat să fie studiată. A fost dovedit că estrogenul sintetic, în special etinilestradiol (EE), provoca unele modificari metabolice care sunt dependente de doză. Cu alte cuvinte: cu cît dozele de estrogen sunt mai mici, cu atît mai mici sunt şi efectele secundare ale estrogenului. La micşorarea dozei de etinilestradiol în medicament s- a redus dramatic rata complicaţiilor, iar indicatorii de sănătate nu diferă de media populației.
În viitor, atunci când noua pilulă de contraceptive a apărut cu o doză mai mică de hormoni, a fost minimizat impactul acestora asupra metabolismului. Studiile din ultimii ani au arătat că aplicarea progestogenului selectiv a celui din a treia generație, în combinație cu dozele de estrogen scăzut sau foarte mici (20 și 15 EE mcg) constată modificări semnificative clinic ale parametrilor metabolismului glucidic și prin urmare medicamentele moderne nu provoacă creșterea în greutate, atît de nedorită pentru frumoasa jumătate a omenirii.
Deci, atunci din ce motiv aceleași microdozări în pastilele contraceptive moderne, care nu conțin absolut nici un fel de calorii, ne pot dezamăgi cînd ne urcăm pe cîntar?
1. Reţinerea lichidului în corp
Analog hormonului de progesteron, care se conţine în oricare contraceptive orale contribuie puțin la retenția de lichide. Acest progesteron, de exemplu, este cauza apariției edemului în timpul sarcinii. Creşterea în greutate la pacienţii care au primit contraceptive orale şi este nu mai mult de 1-4 kg – nu este altceva decît excesul de lichid. Există medicamente moderne, cu un efect diuretic ușor, care evită acumularea excesului de lichid în organism.
2. Creșterea poftei de mîncare
Din păcate, toate anticoncepţionalele cresc pofta de mîncare, care este principala cauză a creşterii în greutate. În cazul în care este adecvat pentru a înțelege și a menține un echilibru între aportul de calorii și cheltuieli, care sunt ușor de ars la temperaturi calde; iar în cazul stilului de viață pasiv - sunt depozitate sub formă de grăsimi suplimentare. Femeilor care au luat contraceptive, le este recomandată dieta săraca în grăsimi şi carbohidraţi, în parte, care este suficientă pentru a controla excesul de greutate. Deci, doamnelor, reţineţi, că lingura în mână o luaţi singure!
3. Tulburări endocrine
Iar acum cel mai important lucru ... În cazul în care folosind contaceptivele, suficient de bine vă mişcaţi, comportamentul de a mînca fără abatere într-un sens sau altul (nu vă infometaţi şi nu mîncaţi cu pofta" luptătorilor de sumo"), nu aveți edeme din cauza retenției de lichide în organism, iar cifrele de pe cîntar sunt încă în creștere, acesta este un motiv bun de a consulta un medic endocrinolog! Poate ar trebui să se investigheze funcţia tiroidiană*, reducerea căreea este de multe ori manifestă prin creșterea indicelui de masă corporală.
*Hipotiroidismul - un complex de simptome cauzate de o descreștere a funcției tiroidiene . Factori de risc: vârsta înaintată, sarcina, lipsa de iod în dietă, tiroidita autoimună . Manifestări ale bolii variază considerabil în funcție de gradul de deficit de hormon . Cu o ușoară scădere a nivelului de hormoni s-a observat oboseala, sensibilitatea la infecţii, a crescut greutatea corporală. Cu simptome de creștere a hipotiroidismului progresv apare, somnolența, ărobleme cu pielea, cade părul, apar edeme , activitatea intelectuală e redusă şi tulburări de memorie. Din cauza încălcărilor (încetinirea), metabolismului, creşte riscul de ateroscleroză, apar tulburări cardiace .
Din cele spuse mai sus, putem concluziona următoarele: o femeie sănătoasă, alimentată rațional și avînd un stil de viață activ, poate lua în condiții de siguranță pilulele anticoncepţionale fără teama de a-şi strica figura. Important este ca, înainte de a începe folosirea contraceptivelor hormonale, să se consulte cu un medic ginecolog pentru consultarea internă și să facă toate analizele necesare (detailat și istoricul medical personal de măsurare a tensiunii arteriale, testele de laborator) și cele de examinare ginecologică (inclusiv examinarea sânilor, analiza pelviană, frotiu citologic de col uterin).