La etapa de planificare a sarcinii, aveți grijă ca alimentația Dumneavoastră să fie echilibrată și rațională. Este timpul să renunțați la fast-food, conserve, băuturi carbogazoase cu coloranți alimentari, la gustările rapide, precum și la alcool și alimente necalitative.

Alimentația la etapa planificării sarcinii

Viitorii părinți trebuie să își asigure o alimentație care să conțină toate vitaminele și microelementele necesare. Consultați un medic, care vă va prescrie complexe de vitamine speciale. Însă acestea sunt doar suplimente pentru o alimentație corectă.

Ce înseamnă deci o alimentație corectă și rațională pentru o planificare normală a sarcinii?

Este vorba, în primul rând, despre produsele cu adevărat naturale: fructe, legume, produse lactate și de carne, obținute, de preferință, departe de oraș, în mod ideal – la bunica la țară. Din păcate, nu toți au posibilitatea de a consuma astfel de produse. Ce să facem în astfel de situații?

  • În primul rând, citiți cu atenție compoziția produselor și verificați termenul de valabilitate de pe etichete.
  • În al doilea rând, încercați să excludeți din alimentație semifabricatele, produsele grase și alte produse dăunătoare pentru viitoarea mămică, deoarece acestea aproape că nu conțin vitamine, dar nici macro- și microelemente folositoare.

Includeți obligatoriu în dieta Dumneavoastră produse care conțin acid folic.

La etapele incipiente ale sarcinii, acesta ajută la prevenirea defectelor de dezvoltare a tubului neural, din care mai târziu se formează măduva spinării fătului. Însă viitoarea mămică trebuie să aibă grijă ca organismul ei să primească acid folic încă înainte de sarcină. De aceea trebuie să vă faceți noi prieteni: verdețurile, precum și legumele cu frunze de culoare verde-închis: roșiile, ceapa verde, sparanghelul, mazărea verde, spanacul, broccoli, pătrunjelul, varza, fasolea, lintea, sfecla, morcovul. Însă viitoarele mame au un deficit de acid folic prea mare, de aceea ele vor avea nevoie de suplimente în doze adecvate.

Alimentația la etapa planificării sarcinii

Un rol la fel de important îl au vitaminele А, В1, В2, В3, В5, В6, В12, С, D, Е. Consultați medicul și întocmiți o dietă pe baza informațiilor obținute. Deficitul unor anumite componente folositoare poate conduce la apariția și dezvoltarea diverselor complicații legate nu doar de concepere, dar și de păstrarea sarcinii. De aceea acordați acestui aspect atenția necesară.

Un alt aspect important: la planificarea sarcinii trebuie să aveți grijă ca greutatea viitoarei mame să se mențină în limitele normale. Greutatea în exces poate crea greutăți la concepere.

Odată cu sarcina, în timpul căreia greutatea femeii crește, de regulă, cu 10-13 kg, kilogramele în exces pot deveni nu doar o sarcină în plus, ci și un dușman serios al sănătății femeii. Tocmai de aceea problema greutății trebuie soluționată înainte de sarcină. În ajutor vă vin exercițiile sportive și alimentația corectă. Însă NICI UN FEL DE DIETE! Dietele sunt interzise, pentru că pot lipsi fătul de substanțele nutritive necesare. În anumite cazuri medicul poate prescrie zile de „descărcare” alimentară. Și viitorul tată trebuie să-și țină sub control greutatea, pentru a nu avea probleme de fertilitate.

Pentru prevenirea constipațiilor în timpul sarcinii, trebuie ținut un regim special încă de la etapa planificării ei, adică mesele trebuie luate la ore determinate.

Alimentația la etapa planificării sarcinii

Sfaturi utile pentru a asigura o alimentație rațională și a elabora un meniu zilnic la etapa de pregătire a sarcinii:

  • mestecați bine alimentele pentru o mai bună asimilare internă;
  • consumați doar bucate proaspăt preparate;
  • la pregătirea bucatelor folosiți doar produse proaspete;
  • nu consumați cafea și ceai negru. Puteți consuma aceste băuturi doar o singură dată pe zi, în prima jumătate a acesteia. Înlocuiți-le cu compoturi, băuturi din fructe și sucuri proaspăt stoarse. Bărbații nu ar trebui să bea bere, pentru că această băutură reduce numărul de spermatozoizi;
  • în calitate de dressing pentru bucatele gata, folosiți ulei vegetal presat la rece sau unt (dar nu mai mult de 30-40 g pe zi).

Sursa