Îți dorești un copil? Planifici să rămâi însărcinată în următoarele luni sau faci deja tot posibilul să concepi un bebeluș, dar testul de sarcină se încăpățânează să arate o singură liniuță? Indiferent de categoria din care faci parte, iată cum trebuie să arate alimentația înainte de sarcină. Îți prezentăm o listă cu alimentele care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, cu efecte benefice pentru sănătatea și fertilitatea ta.
Fertilitatea depinde de vârstă, dar și de alți factori majori. Un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Național pentru Sănătate din Carolina de Nord a arătat că femeile cu vârste cuprinse între 19 și 26 de ani au 50% șanse să rămână însărcinate cu două zile înainte de ovulație (adică în cea mai fertilă perioadă), în timp ce șansele scad cu 10% în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 27 și 34 de ani. După vârsta de 35 de ani, situația se agravează și mai tare, deoarece fertilitatea scade rapid.
Ce poți face pentru a-ți menține fertilitatea:
Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea și calitatea ovarelor este în scădere. Acest fenomen poartă numele de îmbătrânire ovariană și determină nu numai șanse scăzute de a rămâne însărcinată, ci și o probabilitate mai mare de a pierde sarcina. Există anumiți factori pe care îi poți controla pentru a-ți menține fertilitatea la un nivel cât mai ridicat: trebuie să renunți la fumat, să nu ai prea multe kilograme în minus sau în plus, să nu ai un stil de viață foarte stresant și să nu faci abuz de cafea și de alcool.
De asemenea, nu neglija importanța unei diete pentru sarcină. Specialiștii recomandă o serie de alimente care nu trebuie să lipsească din meniul tău zilnic și care îți furnizează nutrienții esențiali pentru organismul tău. Iată care sunt acestea:
5 alimente ideale în dieta pentru sarcină:
1. Laptele și iaurtul nedegresat. Conform unui studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Harvard, femeile care au în meniul zilnic lactate nedegresate au mai rar probleme cu ovulația, deoarece au un nivel optim de calciu.
2. Carnea de vită. Carnea roșie conține fier, esențial în dieta pentru sarcină și pentru orice femeie care vrea să conceapă un copil. Studiile arată că femeile care nu au carențe de fier sunt mai fertile decât cele care sunt pe minus cu fierul.
3. Cereale integrale. Cerealele cu bob întreg conțin acid folic, o vitamină din categoria B, cu efecte dovedite asupra sănătății fătului și cu rol de prevenire a defectelor la naștere (spina bifida). Cerealele integrale te ajută să ai ovulație regulată. Atenție, dacă cerealele integrale au efecte benefice, nu putem spune același lucru și despre carbohidrații rafinați. Evită pâinea albă, orezul alb și dulciurile, deoarece prezența unui nivel crescut de zahăr în sânge afectează hormonii sexuali și menstruația.
4. Somon. Acizii grași care se găsesc într-o varietate de pești cum ar fi somonul, sardinele sau heringul sunt esențiali pentru creșterea fertilității, deoarece cresc circulația la nivelul organelor reproducătoare, reduc stresul și reglează hormonii sexuali. Dacă nu mănânci pește sau nu ai acces la pește de captură, poți regăsi o parte din acești acizi grași în avocado, nuci sau semințe de in.
5. Fructe și legume proaspete. Acestea sunt o sursă importantă de antioxidanți care mențin starea generală de sănătate a organismului. Multe fructe sau legume (portocale, căpșune, salată, spanac, ridichi) sunt bogate în acid folic. În plus, citricele îmbunătățesc ovulația și contribuie la desprinderea ovulului de pe ovare.
Dacă vrei să rămâi însărcinată, lasă-te de fumat și încearcă să bei mai puțină cafea. Studiile au arătat că mai mult de trei căni de cafea pe zi reduc cu peste un sfert șansele de a rămâne însărcinată.