mamaplus

Ți-e frică de nașterea naturală? Nu ești unica! Iată cum să scapi de această teamă

-
//
15.02.2021

Fie că ești la prima sarcină sau ai mai trecut printr-o astfel de experiență, frica de naștere este o emoție naturală cu care se contruntă, la un moment dat, practic fiecare femeie.

Iată ce trebuie să faci pentru a scăpa de această teamă:

Învață cum să respiri

S-ar părea că în a respira nu e nimic complicat și totuși, anume respirația te poate ajuta atunci când se apropie și se înmulțesc contracțiile. Încearcă să conștientizezi fiecare respirație, să te gândești la lucrul care îți dă forță, ție și bebelușului din burtică. Respiră adânc, umple-ți până la refuz plămânii cu aer, fără să te grăbești  – astfel vei putea rămâne relaxată, conectată la ceea ce se petrece în jur și concentrată să faci tot ce e mai bine pentru a duce misiunea la bun sfârșit.
Specialiștii te sfătuiesc să-ți așezi palmele sub buric și să-l simți pe cel mic cum se mișcă, în timp ce inspiri și expiri. Fă asta nu doar în ziua cea mare, ci în fiecare zi, de douăzeci de ori. Cu timpul, vei observa că respirația îți va deveni mai clară și mai adâncă. Vei observa o pauză între momentul în care inspiri și momentul în care expiri, iar acest exercițiu te va ajuta să te relaxezi.

Vorbește cu medicul tău

Alege-ți un medic competent, în care să ai încredere și adresează-i lui orice întrebare ce te frământă. Atunci când vorbești despre ceea ce te sperie și când deții mai multă informație, te simți mai pregătită și mai calmă. Evită însă să te informezi din surse nesigure. Pe Internet, de exemplu, vei găsi o mulțime de articole care ar putea, mai degrabă, să te sperie, decât să te ajute să-ți învingi frica.

Fă cât mai multă mișcare

Mișcarea înseamnă viață și sănătate. Fie că mergi pe jos zilnic, fie că înoți, dansezi sau faci gimnastică pentru femeile însărcinate, este foarte important să faci mișcare pentru a pregăti nașterea. Mișcarea în timpul sarcinii ajută sângele să circule nestingherit prin organism și ajută la scăderea durerilor provocate de creșterea burticii

Verbalizează durerea

Atunci când va veni ziua cea mare, e foarte important să te relaxezi și să încerci să faci abtracție de tot ce ar putea să te deranjeze sau să te intimideze. Nici prin cap să nu-ți treacă să te rușinezi să scoți sunete și alte onomatopee în timpul travaliului: ele eliberează durerea și îți dau forță pentru a împinge, astfel încât să-l naști pe bebe cât mai curând și fără complicații. 

Ascultă-ți intuiția 

Intuiția unei mame este foarte puternică și dacă înveți s-o asculți în timpul nașterii, îți va fi de mare folos. Fii atentă la semnalele pe care ți le transmite corpul tău și ai încredere în ceea ce știe să facă.

Citește și: Victoria Lungu - o mamă severă. Fiica ei, Valeria: „O bătaie la timp, pentru unii copii, este binevenită...”