mamaplus

Sfaturi utile pentru viitoarele mămici care apelează la injecția de anestezie epidurală la naștere

-
//
21.07.2020

Dacă momentul nașterii se apropie, trebuie să te documentezi cât mai mult pentru a afla ce soluții pentru ameliorarea durerilor ți se potrivesc. În funcție de fiecare persoană, acestea pot să difere și să aibă rezultate mai mult sau mai puțin eficiente. De aceea, este recomandat să te cunoști cât mai bine și să ții cont de activitățile pe care le faci în timpul sarcinii, deoarece ele pot avea urmări nedorite asupra organismului tău și îți pot genera dureri sau diverse simptome neplăcute. 

Durerile mai mari din timpul travaliului pot fi atenuate cu ajutorul cunoscutei anestezii epidurale. Deci, dacă vrei să apelezi la această metodă, trebuie să o cunoști foarte bine înainte, pentru a-i ști atât beneficiile, cât și riscurile.

Ce este anestezia epidurală?

Dacă te întrebi ce înseamnă anestezia epidurală, aceasta este reprezentată de acțiunea injectării unui agent anestezic în spațiul epidural, mai exact în jurul măduvei spinării, pentru a avea ca efect amorțirea zonei pelvisului, abdomenului și a picioarelor. Cu alte cuvinte, anestezia epidurală reprezintă un tip de injecție care este făcută în partea inferioară a spatelui, ce generează anestezierea nervilor ce duc senzații la uter și canalul nașterii.

Pentru ca acest tip de anestezie să fie realizat corect, pacientul trebuie să stea în pat, pe lateral și cu genunchii cât mai la piept posibil. Pe lângă această tehnică, în cazurile unde nu este posibilă o astfel de poziție, există și variantă în care anestezia poate fi făcută în timp ce pacientul stă în fund pe pat, cu bărbia în piept. 

Zona vizată pentru a fi injectată este nevoie să fie cât mai bine expusă pentru a facilita exercitarea anesteziei. 

În funcție de cum este realizată aceasta, trebuie să întrebi doctorul ce ai voie să faci după, deoarece capacitatea de reacție poate să fie redusă, la fel și forța musculară. Efectul anesteziei epidurale ar trebuie să dureze între 4 și 8 ore.

Avantajele și dezavantajele anesteziei epidurale:

Părerile legate de acest tip de injecție sunt împărțite, iar ea, de asemenea, are părți bune și mai puțin bune. Astfel, trebuie să știi că specialiștii recomandă anestezia epidurală, mai mult de peste 50% dintre mămici apelând la ea. 

Printre beneficiile ei se află, în primul rând, faptul că disconfortul cauzat de naștere este diminuat. Mămicile pot participa activ la nașterea naturală, chiar dacă au trecut prin anestezia epidurală. În cazul în care nașterea se realizează prin cezariană, anestezia face ca durerea să poate fi suportată, iar mămicile, la fel, să poată participa activ la aceasta.

În sfera dezavantajelor se află efectele secundare pe care aceasta le poate avea, precum amețeala, durerile de cap, stările de vomă, frisoanele, durerile de spate și diferite dificultăți la urinare. Mare parte dintre ele sunt specifice oricărui tip de anestezie, deci nu ar trebui să reprezinte o îngrijorare, însă dacă sunt intense sau de lungă durată, ar trebui să întrebi un doctor.

Sfaturi utile pentru viitoarele mămici care apelează la injecția de anestezie epidurală la naștere:

Dacă ești viitoare mămică trebuie să știi că perioada sarcinii este cea mai importantă pentru organismul tău, la fel și activitățile pe care le faci în tot acest timp. Așadar, ai grijă la efortul pe care îl depui. 

Pentru orice întrebare și curiozitate, apelează la medicul specialist, cu care trebuie să formezi o relație de încredere pe toată această perioadă, deoarece el va monitoriza evoluția sarcinii tale. 

Documentează-te și află ce este potrivit pentru tine în funcție de stilul de viață pe care îl ai și schimbă pe alocuri ceea ce poate afecta viața fătului, dacă există astfel de cazuri.

În ceea ce privește tipul de naștere pe care îl vei aborda, consultă-te cu medicul ce supraveghează parcursul sarcinii, deoarece el este în măsură să te sfătuiască corect. Bineînțeles, este importantă și decizia sau alegerea pe care tu o iei în considerare. 

Unele mămici au probleme cu alăptarea cel puțin o perioadă scurtă după ce au făcut anestezia epidurală. Această procedură poate duce la întârzierea producerii laptelui, ceea ce înseamnă că poate vei fi nevoită să hrănești bebelușul cu lapte praf. 

Pentru a scăpa de durerile nașterii, vorbește cu medicul specialist și despre anestezia epidurală. Totodată, pentru a te simți confortabil înainte, dar și după naștere, nu uita că o pernă pentru gravide poate fi soluția perfectă pentru tine.

Acum că ai aflat mai multe despre anestezia epidurală, consultă-te cu medicul ce ține sub supraveghere sarcina ta și asigură-te de felul în care vei naște, iar dacă vrei să scapi de dureri, poți apela la această injecție epidurală, dacă și doctorul îți spune că nu te afectează.