Nașterea în timpul sărbătorilor e tristă, nu-i așa? Toți petrec undeva, beau șampanie, rostesc toasturi, privesc „Голубой огонек”, îl trag de barbă pe Moșul aghesmuit și alungă duhurile rele cu focuri de artificii, dar tu stai între patru pereți  singură, în cămașă de noapte – și ai contracții. Iar dispoziția nu este una de sărbătoare. Ai dureri, te simți foarte singură. Și nici nu te gîndești că nașterea e o sărbătoare – că e fain și extraordinar și că e mai bună decît o zi de lucru.  Principalul e să vezi plusurile. Am numărat cel puțin 5 momente pozitive, însă  nașterile de sărbători au mai multe.

Nașterile în noaptea de Revelion

Mai puțină lume, spațiu mai aerisit

Toate pacientele vor să se externeze de Revelion. Saloanele din maternitate rămîn goale. Iar alte paciente nu se internează din timp, preferînd să sărbătorească pînă în ultimul minut și să fie aduse de urgență la maternitate. Totuși, pacientele care au născut înainte de Revelion rămîn să întîmpine Anul Nou în maternitate (de exemplu, din cauza unei patologii sau că se află în stare de lăuzie) și sînt susținute de personalul medical: care au aranjat pe pereți  instalații, beteală. În seara de Revelion se pregătește o masă de sărbătoare.

O masă de  sărbătoare se poate aranja și în salon, cu produse permisibile. De asemenea, pacientele au parte și de regim mai lejer: mamele pot merge una la alta, culcarea nu este la ora 10, pot să asculte sunetele orologiului și să se gîndească la o dorință.

Mai puține paciente – fiecărei paciente i se poate acorda o atenție mai mare  decît atunci cînd saloanele sînt pline și se înregistrează un număr mai mare de nașteri. Și riscul de infecții este mai mic.

Sfat util. Dacă te temi de singurătate și știi că vei naște în ajunul Anului Nou  (sau al altei sărbători) poți stipula în contract prezenяa soțului la naștere sau a persoanei cu care vrei în mod special să întîmpini Anul Nou. Atunci o seară singuratică în sala de naștere se poate transforma într-o adevărată sărbătoare. 

Singură în salon

Dacă viitoarea mamă înainte de  naștere încheie un contract, acesteia i se spune că saloanele pot fi ocupate sau că saloanele confortabile cu duș, wc și baie separată,  televizor și alte comodități pot să nu fie libere. Deși totul este compensat, oricum este neplăcut, nu-i așa?

În seara de Anul Nou, așa ceva este de neînchipuit. Întrucît majoritatea pacientelor pleacă, saloanele rămîn goale și poți alege pe  care-l dorești. Și, în calitate de bonus, mama se poate simți mai bine în salon decît se aștepta. 

Sfat util. La încheierea contractului cu maternitatea vezi neapărat ce saloane îți poate oferi maternitatea după naștere contra cost. În aceeași maternitate și la același etaj saloanele se pot deosebi mult. Cu părere de rău, nu nu poți vizita saloanele prevăzute pentru lăuze, e interzis de normele sanitare. Dar există albume cu fotografii care reflectă realitatea. În orice salon îți poți crea o atmosferă de sărbătoare și singură: puneți în geantă un mic brăduț, o lampă de aromaterapie, un clopoțel etc.

Nașterile în noaptea de Revelion

Sînt puțini medici – toți sărbătoresc

„Cum să naști în noaptea de Revelion, nu vor fi medici!” Vor fi, vor fi, nu vă faceți griji. Maternitatea e deschisă nonstop. În orice maternitate există un grup de medici de gardă. Ei, de obicei, știu din timp că se vor afla în tură în noaptea de revelion  și s-au resemnat. Știu că nu vor bea nimic mai tare decît cafeaua în acea noapte.

Cel mai interesant e  că și inspectorii lucrează. Medicii știu că inspectorii pot veni în orice moment, în special de sărbători. În general, nimeni nu va risca să-și piardă locul de muncă de dragul unei mese de sărbătoare. Astfel că  prezența unui anesteziolog beat și cu barbă pusă ține de domeniul poveștilor și anecdotelor.

La sigur însă nu vor fi persoane în plus. De exemplu, studenții  - dacă maternitatea are un contract semnat cu Universitatea. Aceasta înseamnă că tinerii în halate albe nu te vor  deranja exact în timpul contracțiilor, iar nașterea va decurge într-o atmosferă mai intimă.

Sfat util. Medicul pe care l-ai cunoscut la încheierea contractului poate lipsi în noaptea de Revelion, în special dacă nașterea decurge după miezul nopții, iar el nu se află în oraș sau în țară. De aceea dacă data nașterii coincide cu 31 decembrie, trebuie să afli din timp cine va fi de gardă în acea noapte și să faci cunoștință cu medicii și moașa. Nu este exclus că ei îți vor fi îngerii păzitori de sărbători.

Cadouri și concesii

Despre lejeritatea regimului din noaptea de peste ani am mai menționat. Cadourile, inclusiv de la administrația orășenească, îi așteaptă pe nou-născuți. Atmosfera de sărbătoare  domină peste tot. Toți se felicită unii pe alții, toți au dispoziție bună, toți doresc să zîmbească, să se felicite și să ureze de bine. Și medicii confirmă că nașterile în zile de sărbătoare decurg mai ușor și sînt mai plăcute.

Cel mai bun cadou în această noapte de Revelion - iată-l doarme în legănuț. Anume suflețelul lui a făcut ca sosirea Anului Nou să fie deosebită. Istoria nașterii lui o vei povesti tuturor prietenilor și rudelor, doar începutul anului a coincis cu începerea unei noi vieți – și acum această noapte  pe vecie va fi o dublă sărbătoare. Cînd micuțul va crește, va fi sigur că toată această forfotă de sărbători - lumînări, cadouri, pregătiri  - se întîmplă datorită nașterii lui.  

Sfat util. Ca sărbătoarea să iasă bine, plănuiește-ți din timp cum vei ajunge la maternitate și ce vei lua cu tine. Trusoul pentru nou-născuți trebuie pregătit din timp, ține-l la îndemînă și ia și actele necesare. Înțelege-te cu o rudă sau cu un prieten care nu bea sau cheamă ambulanța. Nu merge în afara orașului: te poți întroieni chiar cînd încep contracțiile – nu e ceva plăcut de sărbători.

Nașterile în noaptea de Revelion

Vacanță, vacanță

Nașterea unui copil  e o sărbătoare pentru doi. Pentru celelalte persoane – rutină obișnuită.

Tatăl își poate lua maximum 3  zile libere pentru îngrijirea copilului.  Desigur, pe cont propriu își  poate lua cîte zile vrea.  Unii își iau concediul ordinar la nașterea copilului, dar dacă la serviciu concediul se acordă conform unui grafic, va fi mai complicat.

Vacanța de Crăciun  e un prilej deosebit. Indiferent de cite zile libere s-au oferit, lumea va sărbători de pe data de 25 decembrie pînă pe data de 14 ianuarie inclusiv. Cei mai conștiincioși tătici pot petrece acest timp cu familia.

Sfat util. Chiar dacă tatăl nu asistă la naștere în noaptea de 31 ianuarie-1 ianuarie, se află,  de obicei, în compania prietenilor în jurul maternității, strigînd de bucurie, cîntînd și aprinzînd focuri de artificii. Ar fi bne să știe că e interzis așa ceva la o oră tîrzie și aceasta le sperie pe paciente și pe nou-născuți. Serenadele sînt suficiente.  

Nașterea nu poate fi amînată. Iar dacă copilul vrea să se nască în noaptea de Revelion, nu înseamnă ca e rău. Ziua lui de naștere nu a coincis cu nașterea noului an întîmplător: minunea care a apărut pe lume pe 1 ianuarie va avea o soartă deosebită.

Sursa