Dacă nașterea se declanșează înainte de săptămâna a 37-a de sarcină, atunci s-ar putea să ai o „naştere prematură”. Vezi în continuare care sunt primele semne ale acesteia.
Majoritatea bebeluşilor prematuri se nasc însă între 34 şi 37 de săptămâni de sarcină. Chiar dacă sunt prematuri, aceşti bebeluşi se nasc totuși aproape de termen, de aceea nu au probleme grave de sănătate. În general, ei se descurcă mult mai bine decât cei născuţi mai devreme de 34 de săptămâni, deşi se confruntă totuși cu un risc mai mare de probleme decât bebeluşii care se nasc la termen.
Care sunt simptomele travaliului prematur?
Sună imediat medicul dacă ai oriare dintre următoarele simptome înainte de 37 de săptămâni:
- Mai multe secreţii vaginale decât de obicei;
- O schimbare a tipului de secreţie vaginală;
- secreţiile devin apoase, cu mucus, sau sângeroase (chiar dacă este roz sau doar cu puţin sânge);
- Orice sângerare vaginală sau spotting;
- Dureri abdominale, asemănătoare unor crampe menstruale, sau mai mult de patru contracţii într-o oră (chiar dacă nu sunt dureroase);
- Mai multă presiune în zona pelviană (o senzaţie că bebeluşul împinge în jos);
- Dureri joase de spate, mai ales dacă sunt surde sau ritmice, sau nu ai avut anterior dureri de spate.
Aceste simptome pot fi confuze deoarece unele dintre ele, cum ar fi presiunea pelviană sau durerile joase de spate, sunt obişnuite în timpul sarcinii, iar contracţiile timpurii sporadice pot fi doar contracţiile Braxton Hicks. Pentru a rezolva orice potenţială problemă din timp, este o idee bună să te familiarizezi cu simptomele pe care nu ar trebui să le ignori niciodată în timpul sarcinii.
Ce cauzează naşterea prematură spontană?
Deşi cauza poate să fie necunoscută, o varietate de factori pot influența naşterea prematură:
- Ai infecții genitale pe care nu le-ai tratat la timp;
- Ai o problemă cu placenta, cum ar fi placenta previa, placenta accreta sau abrupţie placentară;
- Ai un uter excesiv de mare, care este adesea cazul când eşti gravidă cu multiplii sau ai prea mult lichid amniotic;
- Ai anomalii structurale ale uterului sau colului uterin. De exemplu, este posibil să ai un cervix mai scurt decât este normal (mai puţin de 25 de milimetri), care se reduce sau se deschide (dilată) fără contracţii. Aceasta este cunoscută sub numele de insuficienţă cervicală şi poate fi rezultatul unei intervenţii chirurgicale de col uterin sau poate fi ceva cu care te-ai născut;
- Ai intervenţii chirurgicale abdominale în timpul sarcinii (pentru a elimina apendicele, vezica biliară sau un chist ovarian mare etc.).
Numărul de nașteri premature a crescut in ultimele decenii. De asemenea, tot mai multe femei folosesc tratamente de fertilitate, ceea ce crește probabilitatea să aibă gemeni sau bebeluși multipli, care tind să se nască mai devreme. De asemenea, mai multe femei amână prima sarcină, iar şansa de a naște prematur creşte odată cu îmbătrânirea.
Sursa