Momentele dificile ale nașterii au rămas în urmă, iar micuțul doarme liniștit în pătuțul său. S-ar părea că este timpul să vă relaxați, după nouă luni de așteptare, de griji pentru sănătatea copilului și de frică înaintea travaliului. Tatăl este în al nouălea cer de fericire, iar bunicii nu își pot rupe ochii de la noul membru al familiei. Dar ce face în acest timp tânăra mămică? De multe ori, în loc de ușurare și bucurie, ea simte o iritație neobișnuit de puternică. Despre cauzele acestor stări și metodele de combatere vorbim în continuare.

Iritabilitatea după naștere

De ce apare iritabilitatea după naștere?

Nașterea este, pentru gravide, un fel de hotar, după care o așteaptă o sărbătoare continuă, plină de bucurii și liniște sufletească. În realitate însă, totul este un pic altfel decât se arăta în visurile acestora. Sentimentul de îngrijorare pentru micuț, frica de a nu face față obligațiilor părintești și de a greși, lipsa cronică de timp pentru somn și îngrijirea elementară a corpului, vrafurile de vase murdare etc. – iată ce primește tânăra mămică în schimbul liniștii interioare.

Nu trebuie să ne speriem de stările de iritabilitate de după naștere – ele sunt un fenomen absolut normal. Multe femei se obișnuiesc cu greu cu faptul că nu mai sunt singure, iar de acum înainte (în special în primul an de viață a micuțului), regimul lor depinde în totalitate de necesitățile copilului. De aici apare starea de confuzie, iar apoi iritabilitatea.

Însă iritabilitatea excesivă este determinată nu doar de factori psihologici, ci și de unii fiziologici. Alăptarea și îngrijirea bebelușului determină lipsa de somn și supraoboseala. Iar insuficiența de somn și fatigabilitatea nu sunt deloc compatibile cu buna dispoziție.

Cum se manifestă iritabilitatea? Foarte simplu: o adresare obișnuită sau o rugăminte minoră, de genul „dă-mi furculița, te rog”, poate determina un val de emoții negative, însoțite deseori de țipete. Uneori tânăra mama nu trebuie decât să privească spre persoanele cu care locuiește ca să explodeze.

Iritabilitatea după naștere

Cum să luptăm cu iritabilitatea de după naștere

Iritabilitatea după naștere trebuie neapărat combătută, de altfel nemulțumirile permanente pot conduce la o depresie gravă. Vă propunem câteva metode.

Relaxarea. Fiecare femeie se relaxează în felul său: pentru unele este suficient să asculte muzica preferată, altele au nevoie de o oră de lectură, iar pentru altele cea mai bună ieșire din situațiile neplăcute este shopping-ul. Încercați să vă acordați, zilnic, cel puțin o jumătate de oră doar pentru dumneavoastră. Puneți copilul să doarmă și, în loc să trebăluiți prin casă, beți un ceai aromat sau vizionați un film bun.

Terapia prin muncă. Nimic nu ne distrage mai bine de la problemele cotidiene ca o curățenie generală. Spălatul, călcatul, curățenia umedă – toate ajută la calmarea nervilor.

Alimentația corectă și vitaminele. Aveți grijă să vă alimentați regulat. Este foarte important ca în perioada de după naștere femeia să primească o cantitate suficientă de vitamina B6 (denumire medicală – piridoxină). Această vitamină stimulează funcționarea inimii și a rinichilor și reduce agresiunea și iritabilitatea. O cantitate mare de vitamina B6 se găsește în nuci, spanac, cartofi, morcov, conopidă, roșii, căpșuni, cireșe, pește, ouă, leguminoase și citrice.

Ajutorul prietenilor și al rudelor. Nu trebuie să vă fixați pe stările de iritabilitate și îngrijorare. Chiar dacă vi se pare că vă puteți descurca singure, permiteți celor din jur să vă ofere cel puțin o oră liberă pe parcursul zilei.

Iritabilitatea după naștere

Așadar, iritabilitatea după naștere trebuie percepută ca un fenomen absolut normal. Dar această stare trebuie combătută, pentru a evita depresiile postpartum și complicațiile ei absolut îngrozitoare.

Sursa