Atunci când se apropie travaliul, orice femeie este cuprinsă de o multitudine de emoţii. Dar este foarte important ca ea, ca şi cei din jur, să îşi păstreze calmul şi să ştie cum să se comporte corect. În plus, trebuie să evite acţiunile care pot influenţa negativ asupra evoluţiei procesului de naştere. Despre ele vom vorbi în cele ce urmează.
✓ Odată cu începutul naşterii nu trebuie să intraţi în panică, învârtindu-vă fără rost şi fără ţel prin apartament, ori să vă grăbiţi. Este foarte important să vă păstraţi sângele rece şi să vă pregătiţi psihologic pentru ceea ce va urma. Este bine dacă toate lucrurile au fost adunate din timp, pentru că nu este prea plăcut să alergi prin casă în căutarea obiectelor de care ai nevoie atunci când au început contracţiile, mai ales că în ultimele săptămâni de sarcină gravidele au probleme de echilibru, se pot confrunta cu stări de slăbiciune şi vertij.
✓ Dacă aţi uitat acasă vreunul dintre lucrurile personale, nu vă faceţi griji şi nu vă indispuneţi. Rudele cu siguranţă vor reuşi să vi le aducă în timp ce dumneavoastră vă internaţi sau vă aflaţi în sala de naştere. În schimb actele nu aveţi voie să le uitaţi. Înainte de a ieşi din casă verificaţi dacă aţi luat buletinul, cartela medicală, poliţa de asigurare medicală, contractul de supraveghere a naşterii, dacă este cazul. Având în vedere că deseori naşterea începe brusc, documentele medicale este mai bine să le purtaţi cu dumneavoastră permanent.
✓ Nu conduceţi automobilul singură, în nici un caz, în drum spre spital. Chiar dacă primele contracţii sunt puţin dureroase, este greu de prezis cu precizie intensitatea acestora după un anumit timp. Iar cu dureri mari va fi foarte greu să ajungeţi la maternitate la volanul maşinii.
✓ Imediat ce aţi ajuns la maternitate, începe completarea documentelor medicale pe care le vor folosi medicii în timpul naşterii. O parte din informaţii vor fi luate din cartela medicală, o altă parte – din spusele dumneavoastră. Este important să răspundeţi exact la toate întrebările, fără a ascunde nimic, chiar dacă vi se pare că datele nu au legătură cu evenimentele ce urmează.
Prima perioadă a naşterii: este interzis să vă fie frică, să ţipaţi şi să încordaţi muşchii
✓ Nu trebuie să vă temeţi de naştere şi durerile naşterii! Intensitatea senzaţiilor de durere depinde de particularităţile individuale, sensibilitatea la durere, starea emoţională a femeii şi atitudinea ei faţă de venirea pe lume a copilului. Natura a înzestrat femeia cu mijloacele anestezice necesare ei pentru naştere – în timpul contracţiilor, organismul ei elimină hormoni de bucurie şi plăcere – endorfine. Ele o ajută pe viitoarea mamă să se relaxeze, o scapă de durere şi îi conferă un sentiment de înălţare emoţională. Însă mecanismul producerii lor este foarte fragil. Dacă femeia simte frică, are loc inhibarea reflectorie a secreţiei endorfinelor şi eliberarea în sânge a unei cantităţi sporite de adrenalină (hormonul stresului), care produce crisparea muşchilor, inclusiv a muşchilor uterului, ceea ce intensifică durerea.
✓ În timpul travaliului se interzice încordarea şi încleştarea muşchilor. Din cauza crispării, are loc reducerea pragului de durere, se întrerupe circulaţia sângelui, ceea ce intensifică durerea. Astfel apare un cerc vicios: încordare – durere – încetinirea procesului de naştere. Dacă însă în timpul naşterii muşchii sunt relaxaţi, durerea este mai mică, colul uterin se deschide mai repede, iar copilul nu are un disconfort atât de mare la trecerea prin căile de naştere.
✓ În timpul contracţiilor puteţi alege o poziţie a corpului comodă pentru dumneavoastră: este permis să staţi pe o parte, să mergeţi, să staţi în genunchi sau în genunchi şi coate. Însă există două poziţii interzise în timpul travaliului: nu se poate să staţi culcată pe spate sau aşezată. Dacă staţi culcată pe spate, uterul apasă pe venele mari, dereglând circulaţia sangvină şi fluxul de sânge spre inimă. Ca răspuns, scade în mod reflex tensiunea arterială, provocând leşinuri şi tulburări ale alimentării cu sânge a placentei şi fătului. La începutul primei perioade, statul aşezat nu este dăunător. Însă spre sfârşit, când capul copilului este poziţionat la intrarea în căile de naştere, această poziţie este nerecomandată, deoarece şezutul pe o suprafaţă tare intensifică presiunea asupra capului copilului. În schimb puteţi sta aşezată pe colacul de WC sau pe o minge de fitball.
✓ Practic în toate maternităţile consumatul alimentelor şi apei în timpul naşterii este interzisă. Această cerinţă este justificată prin faptul că în timpul naşterii poate apărea necesitatea anesteziei generale, care poate duce la regurgitarea conţinutului stomacului în gură, iar de acolo în plămâni. Aceasta poate provoca o formă gravă de pneumonie. În plus, în timpul contracţiilor, din cauza legăturii reflexe care există între colul uterin şi stomac, uneori apare voma. Cu cât mai plin este stomacul, cu atât mai mare este riscul apariţiei acesteia.
✓ În timpul contracţiilor este interzis să ţipaţi. Ţipând, femeia expiră continuu aerul, pe când inspiraţiile sunt scurte şi superficiale. Se ştie că pentru îmbogăţirea sângelui cu oxigen, necesar atât mamei, cât şi micuţului, trebuie să inspiraţi adânc. De aceea, în loc să ţipaţi, inspiraţi încet, adânc şi ritmic aerul pe nas şi expiraţi-l pe gură.
✓ În timpul contracţiilor nu trebuie să ţineţi urina. Mergeţi la WC cât mai des, la prima senzaţie. În primul rând, urinarea frecventă stimulează contracţiile, în al doilea rând, o vezică urinară plină împiedică trecerea copilului pe căile de naştere.
A doua etapă a naşterii: este interzis aşezatul şi scremutul fără ţintă
În această perioadă femeia are un mai mare control asupra procesului de naştere, comparativ cu prima. Deşi contracţiile şi senzaţia de împins apar involuntar, femeia le poate controla într-o anumită măsură. Însă acţiunile arbitrare pot dăuna atât mamei, cât şi copilului. Tocmai de aceea în această perioadă trebuie să fiţi concentrate şi focusate şi să executaţi toate indicaţiile medicului şi moaşei.
✓ Când până la momentul naşterii copilului rămâne foarte puţin, veţi fi condusă în sala de naşteri. La transferarea în fotoliul de naştere, este interzis să vă aşezaţi în fund – aceasta ar însemna, practic, să vă aşezaţi pe capul copilului. Atunci când sunteţi pe masa de naştere, nu trebuie să strângeţi coapsele. Toate aceste acţiuni ar putea conduce la traume serioase ale nou-născutului.
✓ Dacă vi s-a permis să împingeţi, nu vă cruţaţi forţele. Dar are importanţă nu doar efortul depus, dar şi direcţia de orientare. Este important să împingeţi corect. Forţa de împingere trebuie orientată în jos, spre „golirea” organismului (similar golirii intestinului). Totodată, trebuie să încordaţi la maximum muşchii abdominali.
✓ Dacă nu simţiţi contracţiile sau ele sunt prea slabe, medicul sau moaşa vă va ajuta. Este foarte important să executaţi cu exactitate toate indicaţiile lor. Uneori, pentru ca micuţul să iasă mai uşor, medicul vă poate interzice să împingeţi în decursul unei sau două contracţii. Nu veţi putea opri contracţiile, dar o veţi slăbi semnificativ. Trebuie să vă relaxaţi şi să respiraţi des şi superficial, cu gura puţin deschisă sau imitând umflarea unui balon (cu buzele rotunjite). La fel ca şi în prima perioadă, se interzice să ţipaţi, deoarece ţipătul presupune expirarea aerului, iar în timpul împinsului trebuie să vă reţineţi respiraţia. În plus, în timpul ţipătului muşchii se contractă, inclusiv cei ai bazinului şi perineului, ceea ce creşte riscul rupturilor.
Perioada a treia a naşterii: este interzis să vă relaxaţi complet
✓ După apariţia pe lume a copilului nu aveţi voie să vă relaxaţi complet, pentru că munca dumneavoastră nu s-a terminat. Trebuie să evacuaţi placenta. Perioada de desprindere a placentei poate dura între 5 minute şi jumătate de oră sau chiar şi mai mult. După o anumită perioadă de timp, puteţi simţi contracţii uşoare, care nu durează mai mult de un minut. Acesta este unul dintre semnele desprinderii placentei de pereţii uterului. După aceea femeia este rugată să mai împingă o dată. De regulă, placenta este eliminată fără mari greutăţi.
Ecaterina Svirskaia
Medic ginecolog obstetrician, or. Minsk