mamaplus

Copii născuți pe cale naturală vs copii născuți prin cezariană. Prin ce se deosebesc?

-
//
15.02.2021

Cezariana reprezintă o intervenție chirurgicală prin care bebelușul este scos din burta mamei prin niște incizii efectuate la nivelul abdomenului și al uterului. Operația de urgență poate fi planificată sau de urgență.

Când e indicat să naști prin cezariană?

Medicul tău îți poate recomanda să naști prin cezariană în următoarele situații: 
- bebelușul sau bebelușii (dacă ai o sarcină multiplă) se află într-o poziție anormală;
- nu se instalează travaliul;
- copilul este în pericol (survin modificări ale ritmului cardiac al bebelușului, pe care medicul le consideră îngrijorătoare);
- există o problemă cu placenta;
- cordon ombilical prolabat;
- anumite afecțiuni (afecțiuni cardiovasculare sau cerebrale, precum și unele infecții active);
- ai născut anterior prin cezariană (aici depinde de tipul inciziei și de starea cicatricei).

Prin ce se deosebesc copiii născuți pe cale naturală de cei născuți prin cezariană?

Copiii născuți pe cale naturală arată diferit
Cele mai multe mămici care nasc prin cezariană exclamă despre bebeluşul lor: „Ce frumos este!”. Este un fapt care are o justificare medicală. Copiii care se nasc pe cale vaginală se pot naște, de cele mai multe ori, cu capul conic sau alungit și uneori cu leziuni minore sub forma unor hematoame, tumefacție şi vase de sânge sparte pe față, drept urmare a trecerii prin canalul vaginal și a contracțiilor. În comparație cu copiii născuți prin cezariană, care nu prezintă nicio urmă de oboseală sau efort pe față. Obrajii lor sunt delicioşi de rotunzi, iar capul are forma perfect ovală.

Copiii născuți pe cale naturală sunt mai agitați?
Despre copiii născuți prin cezariană s espune că sunt mai liniștiți. Medicii spun că de fapt, imediat după cezariană, nou-născutul nu este pe deplin treaz. Copilul născut în mod natural împinge capul afară din canalul vaginal şi, în acelaşi timp, împinge afară din plămâni lichidul amniotic şi ia prima răsuflare. În comparație, bebeluşul născut prin cezariană are nevoie să i se aspire lichidul amniotic din plămâni într-un mod mecanic de către medici, ceea ce este incomod şi interferează cu respirația naturală. 

Medicul pediatru american, Thomas Berry Brazelton, consideră că naşterea prin cezariană îşi lasă amprenta asupra psihicului şi stării de bine a copilului. Brazelton consideră că bebeluşii născuți în acest fel sunt mai sensibili decât copiii născuți pe cale vaginală. 

Copiii născuți prin cezariană sunt mai puțin puternici decât copiii născuți în mod natural?
Se presupune că bebeluşul născut în mod natural este mai sănătos. În timpul travaliului a trebuit să se strecoare printr-un canal foarte îngust – este o experiență de neprețuit. Apoi a reuşit să scape singur de lichidul amniotic din plămâni, ceea ce a avut un efect nemaipomenit asupra funcționarii sistemului respirator. Ca urmare, naşterea naturală ar proteja copilul pe viitor de insuficiență respiratorie, mai susțin unele studii.

Copiii născuți prin cezariană au risc de obezitate
Cercetătorii susțin că bebeluşii care au fost născuți prin cezariană sunt mai susceptibili de a fi obezi, decât copiii născuți în mod natural. Ei au observat la prima categorie un nivel mai ridicat de grăsime în ficat. De asemenea, specialiştii sugerează că travaliul poate interfera cu activitatea de funcționare a corpului unui nou-născut – cezariana inhibă eliberarea de hormoni şi enzime care afectează metabolismul normal al copilului.

Totuși, e important ca fiecare viitoare mămică sî înțeleagă că cezariana nu trebuie să fie tratată ca o amenințare pentru sănătatea copilului. Dimpotrivă, la indicația medicului, naşterea prin cezariană salvează vieți.

Citește și: Victoria Lungu - o mamă severă. Fiica ei, Valeria: „O bătaie la timp, pentru unii copii, este binevenită...”