Probabil că orice viitoare mămică a auzit povești de groază despre înfășurarea cordonului ombilical în jurul fătului. Iar dacă în timpul ultrasonografiei medicul îi comunică acest lucru, imaginația femeii o ia razna! Ce grozăvie – copilul are cordonul în jurul gâtului! În realitate, totul nu este chiar atât de îngrozitor pe cât pare. De ce? Vom încerca să aflăm.

Circulara de cordon ombilical. Ce trebuie să știe viitoarele mămici

Ce este cordonul ombilical

Vom începe, probabil, cu teoria. Cordonul ombilical este un „tub” care face legătura dintre copil și mamă până la apariția acestuia pe lume. Ea constă din trei vase și țesut conjunctiv. O venă a cordonului răspunde pentru transportul de la placentă spre copil a sângelui îmbogățit cu oxigen și nutrienți. Iar celelalte două transportă înapoi sângele cu produsele metabolismului fetal.

Grosimea

Grosimea cordonului poate fi diferită. Aceasta depinde de cantitatea de gelatină de Wharton pe care o conține – o substanță gelatinoasă specială, care protejează vasele de sânge și le oferă suport. În mod normal, grosimea cordonului variază între 1,5 și 2 centimetri. Aceste dimensiuni vorbesc despre o cantitate suficientă de gelatină de Wharton, care asigură o circulație bună a sângelui.

Lungimea

Și lungimea cordonului ombilical poate varia. Tradițional, se evidențiază trei mărimi:

  • scurtă – 40-55 cm;
  • normală – 56-70 cm;
  • lungă – peste 70 cm.

Toate aceste variante se consideră normale. Doar un cordon prea scurt este periculos pentru copil, pentru că îl poate împiedica să se miște prin canalul de naștere. Din fericire, un cordon extrem de scurt (mai puțin de 40 cm) se întâlnește destul de rar, în 12-13 % dintre cazuri. Deseori acest lucru se descoperă în timpul travaliului, iar uneori medicii sunt nevoiți să recurgă la cezariana de urgență, însă nu întotdeauna. Există suficiente șanse ca micuțul să apară pe lume pe cale naturală.

Și încă ceva! În pofida fragilității aparente, cordonul este suficient de solidă și suportă presiuni mari. În timpul sarcinii el poate să se întindă, să se strângă, să se învârtă fără nici un fel de pericol pentru copil.  

De ce se înfășoară

Este incredibil ce mod de viață activ duc copiii în burticile mamelor! La termenele mici de sarcină, atunci când au suficient loc pentru „baby-fitness”, ei înoată, se rostogolesc și „dansează”. Iar aceste exerciții se pot solda cu înfășurarea cordonului în jurul corpului. Acest lucru se întâmplă destul de frecvent, pur și simplu mulți micuți desfac singuri nodurile create. Prin urmare, dacă termenul sarcinii este încă mic, un astfel de diagnostic ca „circulara de cordon” nu trebuie să vă sperie. Cel mai probabil copilul va soluționa singur problema și se va „elibera”. Însă va fi nevoie de o supraveghere mai atentă a acestuia.

Circulara de cordon ombilical. Ce trebuie să știe viitoarele mămici

Tipurile de circulară de cordon

Circulara de cordon ombilical poate fi de mai multe tipuri:

  • unică;
  • multiplă (de la două până la patru ori);
  • izolată (în jurul unei părți a corpului: picior, braț, gât);
  • combinată (în jurul câtorva părți ale corpului concomitent).

Care sunt pericolele?

Deși nu trebuie să intrați în panică dacă vi s-a comunicat despre înfășurarea cordonului în jurul corpului fătului, nici să considerați această stare absolut sigură nu trebuie. Fiecare caz este individual. Înfășurarea unui cordon lung, chiar și multiplă, nu influențează, de regulă, asupra stării de sănătate a copilului. În schimb un cordon normal sau scurt îl pot strânge, conducând la deficit de oxigen. În acest caz micuțul simte un disconfort și încearcă singur să se elibereze, mișcându-se activ. Deseori el reușește acest lucru.

Însă există și cazuri când circulara de cordon conduce la tulburări ale circulației sangvine în tubul ombilical. Aceasta poate cauza o hipoxie gravă și necesită intervenția de urgență a medicilor.

Când este descoperită circulara de cordon

Ultrasonografia a arătat o înfășurare a cordonului? Probabil vi se vor recomanda examene suplimentare:

✔ Ultrasonografia

Este posibil ca ultrasonografia să fie efectuată mai des ca de obicei (în cazuri complicate, chiar de câteva ori pe săptămână). Cu ajutorul acestui examen specialiștii pot evalua starea generală a fătului, dinamica creșterii acestuia, starea placentei, cordonului și lichidului amniotic, precum și să formuleze concluzii despre cât de bine se simte fătul și cât de afectat este de circulara de cordon.

✔ Examenul Doppler

Această investigație medicală poate arăta particularitățile circulației sangvine în placentă, cordon și arterele creierului copilului. Dacă sunt descoperite dereglări, vi se va prescrie un tratament.

✔ Cardiotocografia (CTG)

Cardiotocografia este recomandată de la 33 de săptămâni de sarcină. La termene mai mici acest examen este neinformativ din cauza faptului că sistemul cardiovascular al fătului nu este încă bine dezvoltată. Această investigație destul de îndelungată (40-60) permite evaluarea bătăilor inimii fătului și frecvența mișcărilor lui. Este folosit un aparat special cu senzori, care se aplică pe burtica viitoarei mămici. Dacă fătul este înfășurat în cordon, în timpul mișcărilor lui se înregistrează o scădere a frecvenței bătăilor inimii. Cu cât mai evident este acest semn, cu atât situația este mai gravă. În baza rezultatelor CTG medicii ginecologi fac concluzii despre starea copilului și, în caz de necesitate, prescriu un tratament.

Circulara de cordon ombilical. Ce trebuie să știe viitoarele mămici

Ce putem face în cazul unui diagnostic confirmat de circulară de cordon ombilical?

Dacă circulara de cordon nu influențează asupra stării micuțului, nu se prescrie nici un tratament. Dacă însă fătul are de suferit, tratamentul este obligatoriu. Starea copilului în cazul unor dereglări moderate se corectează cu vitamine și nutrienți. Astfel se compensează reducerea volumului de sânge cu care este alimentat fătul și el primește o cantitate suficientă de substanțe folositoare pentru o creștere și o dezvoltare normală. Ați putea avea nevoie și de preparate care contribuie la îmbunătățirea indicatorului numit „fluiditatea” sângelui. De cele mai multe ori aceste măsuri sunt suficiente pentru normalizarea stării micuțului.

Fiți atente!

Dacă în timpul ultrasonografiei medicul a descoperit o circulară de cordon, viitoarea mamă trebuie să își asculte cu atenție corpul, pentru că ea este cea care poate percepe primele semnale de ajutor pe care le dă copilul. Așadar, la ce trebuie să fim atente? La mișcările copilului.

Probabil că ați înțeles deja, mai bine zis ați simțit, regimul zilei micuțului dumneavoastră: este „ciocârlie” sau „bufniță”, este activ sau nu prea. Trebuie să știți că dacă micuțul suferă de hipoxie, ritmul lui obișnuit se strică, iar caracterul mișcărilor lui se schimbă. Dacă fluxul sangvin se schimbă nesemnificativ, mișcările lui încetinesc, devin mai rare, micuțul își păstrează forțele.

În cazul unei hipoxii severe, situația este opusă: fătul se mișcă activ, poate chiar și să se rostogolească. Pentru el această situație este neobișnuită și are o mare nevoie de oxigen. Starea lui în acest caz este asemănătoare panicii, iar mișcările bruște sunt, în primul rând, o încercare de a se elibera, iar în al doilea rând, un semnal de alarmă, o cerere de ajotr.

Dacă fătul nu reușește să se elibereze singur, se instalează faza a doua a hipoxiei acute. O mamă atentă va observa încetarea bruscă a mișcărilor copilului după o activitate sporită. Acest lucru se datorează faptului că micuțul este extenuat după lupta anterioară.

Dacă ați observat că, după o perioadă de activitate neobișnuită, fătul s-a liniștit subit, adresați-vă de urgență a medic, preferabil nu la policlinică, ci la maternitate.

Circulara de cordon ombilical. Ce trebuie să știe viitoarele mămici

Circulara de cordon și nașterea

Multe persoane consideră că înfășurarea cordonului este o indicație directă pentru cezariană. Însă acest lucru nu este adevărat. Chiar și în cazul unei circulare de cordon multiple, nașterea naturală nu prezintă, de regulă, nici un fel de pericol pentru copil. Pur și simplu în timpul travaliului se efectuează monitorizarea permanentă a bătăilor inimii fătului. Dacă se observă o hipoxie severă, există două variante de evoluție a evenimentelor:

În cazul apariției unor tulburări grave ale stării fătului în prima perioadă a nașterii (colul uterin abia începe să se deschidă, iar până la momentul nașterii mai este timp), se adoptă decizia despre efectuarea cezarienei de urgență.
Dacă hipoxia acută se manifestă în faza a doua a nașterii (capul copilului a coborât deja și momentul nașterii este aproape), se efectuează o epiziotomie (tăierea perineului). Aceasta permite accelerarea venirii pe lume a copilului și îndepărtarea cordonului înfășurat în jurul gâtului acestuia.

Oricât de ciudat ar părea, în medicină circulara de cordon ombilical nu este considerată o stare patologică, pentru că este întâlnită foarte des – la 20-25% din gravide. Totodată, în majoritatea cazurilor, situația se finalizează printr-o naștere fericită. De aceea, dacă la ultrasonografie ați fost anunțate despre o înfășurare a cordonului, nu vă panicați, nu vă schimbați modul de viață, încercați să gândiți pozitiv, plimbați-vă mai mult, aveți grijă de sănătatea dumneavoastră, faceți sport (nu extrem!). Nu uitați că o eliberare bruscă de adrenalină la viitoarea mamă influențează și asupra copilului. Mișcările copilului se intensifică, iar aceasta poate conduce la o înfășurare și mai strânsă în cordon. Fiți calme și liniștite! Totul va fi bine!

Sursa