În maternitățile din Republica Moldova lucrează acum peste 600 de moaşe, atât femei cât și bărbați. În fiecare an, la data de 5 mai, este sărbătorită Ziua internațională a moaşelor. Deși în țara noastră natalitatea este într-o continuă scădere, această profesie este la fel de apreciată de mămicile care își aduc pe lume copilașii în aceste vremuri deloc ușoare. Până la urmă, moașa este persoana cea mai apropiată de viitoarele și proaspetele mămici, care le vine în ajutor în timpul sarcinii, în sala de nașteri și după aceea.
“Ziua internațională a moaşelor e un eveniment care, pe bună dreptate, trebuie marcat. Regret să zic, dar în R. Moldova despre această sărbătoare se vorbeşte prea puțin. Cu mare regret spun acest lucru, fiindcă vin şi eu din domeniul obstetricii şi ginecologiei, sunt medic, am lucrat cot la cot cu moaşele şi, trebuie să ştiți, cea mai bună conduită a naşterilor o fac moaşele, nu medicii”, spune Boris Gâlcă, șeful-adjunct al direcției Sănătate a mun. Chișinău.
În cei 28 de ani de carieră profesională în calitate de moașă la Centrul Mamei și Copilului, Indira Știrbu, susține că atunci când ține în brațe pentru prima oară copilașul nou-născut îi dau lacrimile, pentru că ea conștientizează că în acel moment a venit pe lume o nouă celulă a societății și un nou destin.
”La noi fiecare caz este ieșit din comun, pentru că toată patologia din țara noastră este transferată la noi. Fiecare caz este individual. Noi, moașele, ne implicăm foarte repede, dar o facem în echipă, alături de medici, infirmiere, medicii neonatologi – și toți împreună facem un lucru destul de măreț și frumos, pentru care sperăm să fim apreciați pe parcurs și nu numai la moment.”, susține moașa Indira Știrbu.
Specialista mai spune că deviza unei moașe este ca mamele să fie fericite și copiii sănătoși.
Susținerea fizică și emoțională a gravidei și a proaspetei mămici este deosebit de importantă, din toate punctele de vedere. Variațiile hormonale, schimbările fizice și psihice determinate de sarcină și de naștere, pot fi transformări greu de gestionat de orice femeie, motiv pentru care este recomandată apelarea la specialiști. În acest caz, o moașă este cea mai bună soluție, acest profesionist fiziologic fiind capabil să abordeze situația femeii într-un mod global, din toate perspectivele.