mamaplus

Mamele chiar simt ce este mai bine pentru copilașii lor, intuitiv? Explicația cercetătorilor

-
//
17.12.2019

O mamă nu suportă să-și audă puiul plângând neconsolat mult timp. Lacrimile și sunetele înalte scoase de bebelușul ei îi creează o stare de neliniște, disperare și dorință de a-și strânge imediat copilul la piept pentru a-l liniști. Este ceva cât se poate de normal, susțin cercatatorii.

Plânsul copilului activează o anumită zonă din creierul mamei care o face să reacționeze imediat în momentul în care bebelușul îi solicită prezența. Așadar, mămicilor, nu vă suparăți pe tații care nu sunt la fel de prompți ca și voi în liniștirea micuților.

Mămicile simt ce este mai bine pentru copilașii lor? Instinctul matern este rezultatul acțiunii hormonilor asupra comportamentului nostru. Un studiu a demonstrat faptul că fetițele tind să-și imite mămicile în ceea ce privește comportamentul matern încă de la 2 anișori, pe când băieții nu fac asta. Așadar, instinctul matern are de-a face cu bagajul genetic.

Mai mult decât atât, chimia își spune cuvântul. În momentul în care femeia devine mamă, secreția de oxitocină (hormonul fericirii și atașamentului) creste semnificativ. Aceasta substanță te inundă în momentul în care îți privești copilașul, îi atingi pielea, îl hrănești și așa mai departe. Hormonul are un rol esențial în crearea legăturii mamă-copil. Oxitocina este un hormon mai puternic decât un drog. Oficial, îl numim dragoste.

Cât despre intuiția maternă, putem spune că ea există, cu siguranță. O mamă știe și simte când ceva nu este în regulă cu copilul ei, dar nu din cauza unui fenomen paranormal, ci datorită timpului îndelungat pe care o mamă îl petrece cu copilul ei. Astfel se face că ea ajunge să-l cunoască cel mai bine și identifică cu mai multă ușurință modificările de comportament sau dispoziție ale micuțului.

Existența instinctului matern natural este indubitabilă. El există la toate speciile și datorită lui, mamele își protejează, îngrijesc și hrănesc puii.