Există un mare adevăr: iubirea trebuie trăită zilnic! Este minunat să-l suprinzi pe omul drag de lângă tine cu gesturi mici, dar pline de însemnătate, să-i spui cât de mult contează prezența lui în viață și să împărtășiți aceleași dorințe. Dacă tot este luna iubirii, îți recomandăm zece romane de dragoste, pe care merită să le citești și, de ce nu, să-ți bucuri jumătatea cu un astfel de cadou!

1. Romanul „Somn letargic” de Vlad Grecu, Editura Prut Internaţional, 2017.

După o îndelungă convieţuire conjugală, căzută în derizoriu şi banal, membrii unui cuplu sunt despărţiţi subit de moartea unuia din ei. Pomenindu-se de unul singur în casa sa, soţul îşi dă seama că îşi iubeşte foarte mult soţia dispărută. Şocul durerii este atât de mare încât el se scufundă într-un somn adânc, în care visează că se întâlneşte cu soţia iubită pe cealaltă lume. Somn letargic este un roman de dragoste  foarte antrenant.

2. Nicholas Sparks, „Jurnalul unei iubiri”, Editura RAO, 2017.

Acest roman încearcă să ne demonstreze că miracolele încă mai sunt posibile, că viaţa încă mai poate fi trăită sub semnul iubirii. El este un maestru al cuvintelor şi un mare iubitor al naturii, iar ea, o pictoriţă celebră în stare să vadă frumuseţea acolo unde alţii nu o vad. Povestea lor tulburătoare îi va fermeca pe cei care s-au îndrăgostit de stilul lui Nicholas Sparks. 

3. Elif Shafak, „Cele patruzeci de legi ale iubirii”, Polirom, 2014.

Viaţa Ellei Rubinstein – o mamă casnică şi o soţie nefericită din suburbiile Bostonului zilelor noastre – se schimbă din temelii când, la aproape patruzeci de ani, se angajează la o agenţie literară unde i se cere să scrie un referat despre romanul unui autor necunoscut. Astfel descoperă povestea fascinantei legături spirituale dintre faimosul poet persan Rumi şi dervişul sufit Shams din Tabrīz, astfel cunoaşte forţa eliberatoare a iubirii care a schimbat destinele celor doi prieteni şi care îl va schimba curând şi pe al ei: între Ella şi Aziz Zahara, autorul romanului, începe un schimb epistolar, apoi se înfiripă o minunată poveste de dragoste. O apologie a iubirii, privită în multiplele sale ipostaze, romanul „Cele patruzeci de legi ale iubirii” punctează cu subtilitate diferenţele dintre religie şi spiritualitate, dintre datorie şi iubire.

4. Charles Bukovski, „Dragoste la 17,50 $”, Polirom, 2016.

Considerată cea mai bună antologie de povestiri a lui Charles Bukowski, „Dragoste la 17,50 $” concentrează în textele sale întregul univers sordid, cinic şi atât de uman al autorului american. Majoritatea lor descriu, din perspectiva protagonistului Henry Chinaski, alter ego-ul autorului, lumea pe care acesta a cunoscut-o foarte bine: o Americă a periferiilor, săracă, degradată şi coruptă, înţesată de alcoolici, târfe, vagabonzi şi rataţi. Sexul, violenţa şi alcoolul sunt omniprezente, iar prieteniile sunt superficiale şi pragmatice. Iubitele înşală sau sunt violate, bărbaţii ucid, fură, se încaieră, dragostea adevărată este rară şi efemeră. De multe ori prozatorul îşi dezvăluie şi o faţetă jucăuşă, lăsându-şi imaginaţia să se dezlănţuie în texte fanteziste, de un umor irezistibil: Chinaski boxează cu Hemingway, e pe cale să devină cel mai mare scriitor american şi e asaltat de femei superbe şi bogate. Însă, indiferent dacă apelează la biografie sau la imaginaţie, Bukowski îşi impune viziunea asupra lumii şi izbuteşte să creeze, din întâmplări aparent mărunte, literatură de o extraordinară calitate.

5. Vlad Grecu, „Fabrica de genii”, Editura Prut Internaţional, 2018.

Romanul „Fabrica de genii” sau „Gustul brânzei în capcană” (Din mărturisirile unui pacient în spitalul de psihiatrie este unul cu multe surprize, mai bine zis, este marea surpriză a anului 2018. Mai întâi, se remarcă prin limbajul de o plasticitate aparte, manifestă exponenţial ori de câte ori se ajunge la descrierea unor cadre naturale silvestre, rurale şi la exprimarea unor reflecţii filozofice, rechizitorii sociale, revelaţii mistice, meditaţii despre ştiinţă, educaţie, literatură, artă plastică şi la reprezentarea scenelor erotice. Mai ales sub acest ultim aspect, avem poate un Henry Miller al nostru, perseverând în exprimarea dimensiunii estetice a voluptăţii într-o formulă, al cărei grad de dezinhibare este arareori atins de vreun scriitor de prin părţile noastre. Astfel că trama pronunţat erotică a romanului va scandaliza spiritele bigote şi, în aceeaşi măsură, va atrage puzderie de cititori curioşi. „Fabrica de genii” merită atenţia cititorului din toate punctele de vedere, inclusiv pentru subiectul antrenant cu inflexiuni de roman poliţienesc, roman de dragoste, roman filozofic, roman politic, depoziţie lucidă unui bolnav mintal etc.

6. Marinela Lungu, „Să nu mă lași”, Prut Internaţional, 2018. 

Cartea „Să nu mă laşi” a tinerei autoare Marinela Lungu, actualmente studentă la Facultatea de Limbi străine, reprezintă povestea romanţioasă a unui dramatic eşec în căsătorie şi a împlinirii într-o nouă relaţie fericită. Confesiunea Ellei, personajul principal, se vrea expresivă în planul emoţiilor pe care le are o femeie trăind ipostaze specifice acestor momente ale vieţii, de la nefericire şi depresie la înălţare şi extaz. „Să nu mă laşi” se adresează unui auditoriu capabil să empatizeze cu Ella, creându-şi implicit un antidot împotriva efectelor pe care le poate avea oricine, deopotrivă femeie ori bărbat într-o relaţie nocivă. 
 

7. Jenny Han, „PS. Te mai iubesc și-acum”, ed. Trei, 2015.

Lara Jean nu se aşteptă să se îndrăgostească de-adevăratelea de Peter. Doar se prefăceau că sunt iubiţi, dar apoi lucrurile au devenit serioase. Acum ea nu mai ştie ce să creadă. Când un băiat din trecut se întoarce în viaţa ei, Lara Jean îşi regăseşte sentimentele pentru el. Oare o fată poate să fie îndrăgostită de doi băieţi în acelaşi timp? În aceasta continuare sensibilă şi emoţionantă a bestsellerului internaţional Tuturor băieţilor pe care i-am iubit, vedem iubirea prin ochii frumoasei Lara Jean. Dragostea nu e niciodată uşoară, dar poate că asta o face atât de minunată. 

8. Kazuo Ishiguro, „Să nu mă părăsești”, Editura Polirom, 2017.

„Să nu mă părăseşti” poartă în chip evident amprenta specifică a lui Kazuo Ishiguro. Rafinamentul şi sensibilitatea autorului dau naştere unei tulburătoare poveşti de dragoste, ai cărei protagonişti sunt trei tineri care fac parte dintr-o categorie aparte de fiinţe umane: „donatori”, clone, nimic altceva decât produse de laborator, menite să furnizeze organe de schimb pentru oamenii „adevăraţi”. Tragic, emoţionant, tensionat şi cu un final surprinzător, „Să nu mă părăseşti” este unul dintre cele mai bune romane ale lui Ishiguro, nominalizat la Booker Prize, National Book Critic Circle Award şi Arthur C. Clarke Award şi inclus pe lista celor mai bune cărţi în The New York Times, Publishers Weekly şi în numeroase alte reviste prestigioase.

9. Corina Ozon, „Despre iubire, cu instrucțiuni de folosire”, Univers, 2017.

Cea de-a şaptea carte a Corinei Ozon este o surpriză pentru cititorii ei, cărora le oferă de data aceasta o serie de inedite instrucţiuni de asamblare, conservare, întreţinere, reparare… a iubirii. „Ne naştem cu cromozomul iubirii, strecurat cu grijă în spirala ADN, însă, dacă nu ştim cum să o folosim, va acţiona instinctiv şi haotic. Părinţii sunt cei care transmit acest pachet genetic, preluat de la generaţiile anterioare. Câţi dintre noi am fost învăţaţi să vorbim despre iubire şi cum să o facem?” Corina Ozon.
 

10. Elena Ferrante, „Iubire amară”, Editura Pandora M, 2018.

Plasat în Napoli, romanul de debut al Elenei Ferrante spune o poveste despre mame şi fiice şi despre mănunchiul complicat de minciuni, emoții şi amintiri care le leagă. În urma morții premature şi misterioase a mamei sale, Delia porneşte într-o călătorie inițiatică pe străzile întortocheate şi sufocante din Napoli, oraşul ei natal, cu dorința de a afla adevărul despre familia sa. Câteva telefoane stranii o conduc către descoperiri tulburătoare şi neaşteptate despre ultimele zile ale mamei sale. „Iubire amară” este o explorare inedită a obsesiilor şi preocupărilor care ne frământă pe mulți dintre noi şi ale căror răspunsuri milioane de cititori din întreaga lume le regăsesc în cărțile extraordinare ale Elenei Ferrante.

Cărțile pot fi procurate din librăriile „BookStore”, cărora le mulțumim pentru varietatea de lecturi bune și top-ul celor 10 romane recomandate!