Imaginea romantică a bunicuţei înconjurată de mulţi nepoţi e tot mai rară, din păcate. Conform unui nou studiu, cuplurile care trăiesc sub acelaşi acoperiş cu părinţii aduc pe lume mai puţini copii.
Cercetările spun că prezenţa permanentă a bunicilor în viaţa copiilor sporeşte şansele de supravieţuire ale acestora. Totuşi, în casele în care bunicile locuiesc alături de tinerele cupluri se nasc mai puţini copii.
Un studiu bazat pe informaţii colectate atât din ţări avansate cât şi cu economii emergente arată că femeile care trăiesc în aceeaşi casă cu mamele sau soacrele au, în medie, mai puţini copii comparativ cu cele care împart locuinţa numai cu partenerul de viaţă.
Din studiu nu reiese în ce măsură bunicuţele au o legatură directă cu reducerea numărului de urmaşi. Recenta analiză menţionează că, cel mai adesea, bunicile locuiesc împreună cu copiii şi nepoţii mai ales în cazul cuplurilor cu studii superioare sau când tânăra mamă are un loc de muncă. Însă tocmai aceşti factori se pare că ar influenţa numărul scăzut al copiilor aduşi pe lume.
Studii mai vechi susţin că, dimpotrivă, familiile tinere care beneficiază de sprijinul bunicilor la creşterea copiilor au mai mulţi urmaşi.
Martin Fieder de la Universitatea din Viena împreună cu alţi doi cercetatori au analizat datele a 2,5 milioane de femei căsătorite din 14 ţări printre care şi România. Concluziile au fost publicate în revista de specialitate Royal Society Open Science.
Deşi în studiu nu au fost incluse multe dintre ţările industrializate, specialiştii nu exclud ca, în statele cu economii puternice, tendinţa e alta. Studii efectuate în ţări ca Japonia sau Marea Britanie arată că prezenţa bunicilor are efecte benefice asupra ratei natalităţii.
Pe de altă parte, sărăcia joacă un rol important în decizia cuplurilor de a aduce copii pe lume, sunt convinşi oamenii de ştiinţă. Când starea materială a tinerilor părinţi este precară și învă mai locuiesc cu părinții, cu siguranță că ultimul gând este nașterea unui copil.