S-a întâmplat să observi că mezinul familiei își adaptează comportamentul în funcție de persoanele în preajma cărora se află? De exemplu, dacă este calm în prezența tatălui, situația se tulbură imediat cum apari tu în raza vizuală? Explicația? Conform experților în psihologie, copilul își privește mama ca pe cea mai de încredere persoană din viața lui și are siguranța că-l poate accepta cu defecte și calități.
Sigur, descoperirea nu trebuie să te facă mândră de obraznicia copilului, însă te poate ajuta să înțelegi motivele pentru care acționează astfel. Este important de reținut faptul că pe parcursul zilei, copilul își limitează reacțiile și sentimentele pentru a se adapta la cerințele impuse de mediul în care se află. Acesta știe că trebuie să respecte niște reguli și că toți adulți așteaptă asta din partea lui, astfel încât își exersează stăpânirea de sine în fiecare zi. Psihologii spun că este o adevărată provocare pentru creierul copilului să-și controleze comportamentul un timp îndelungat.
Asta face ca atunci când ajunge acasă, în compania mamei, apare explozia de emoții și sentimente, ce au fost reprimate pe parcursul zilei. Casa devine refugiul și locul unde simte că sunt în deplină siguranță, pentru că tot acasă este și mama, lângă care poate fi sincer.
Cu alte cuvinte, psihologii sunt de părere că nu există motiv de îngrijorare, din moment ce copiii știu cum să se comporte în societate. Mai mult decât atât, dacă se simt în siguranță să-și arate sentimentele reale în prezența ta trebuie să te bucuri, pentru că nu te văd numai din postura de mamă, ci și din cea de prieten de încredere.